tiistai 8. joulukuuta 2015

8.12. Sibelius, suomalainen musiikki ja brownies

Tänään on säveltäjämestarimme Jean Sibeliuksen syntymäpäivä. Hän näki päivänvalon 150 vuotta sitten Hämeenlinnassa. Tätä tasavuosimerkkipäivää juhlitaan näyttävästi ympäri Suomea, tarkempaa infoa eri tapahtumista löydät Sibelius 150 -sivustolta. Itse asiassa juhlitaan sitä maailmallakin, tapahtumakalenterin sivut 34-76 on omistettu ulkomaisille Sibeliusaiheisille tapahtumille.

Sibelius, pressikuva sibelius150.org

Sibelius on minulle niin suuri asia, että en sitä tässä enempää ruodi. Muutaman linkin kuitenkin laitan, jos jotakuta kiinnostaa. Valse Triste Berliiniläisten ja Karajanin tulkitsemana kauniilla luontokuvilla höystettynä.


Kullervo oli varsinainen aikansa läpimurtohittibiisi. Sibelius sävelsi sitä opiskellessaan Wienissä, päätti työnsä Helsingissä. Teos kantaesitettiin Yliopiston juhlasalissa 1892 säveltäjän itsensä toimiessa kapellimestarina. Tapahtumaa puffattiin lehdistössä voimakkaasti jo etukäteen. Kajanus oli varannut Sibeliukselle laakeriseppeleen, jonka nauhoihin oli kirjoitettu: "Siitäpä nyt tie menevi, ura uusi urkenevi". Teos oli ajallisesti myös hyvin osuva, kyseessä oli ensimmäinen suuri suomenkielinen sävellys, fennomania oli kova sana ja sävelmaailma oli jotain ihan uutta. Nuoren Sibeliuksen asema kansallisen sävelkielen luojana oli taattu. Kullervo Ruotsin radion sinfonikoitten ja Esa-Pekka Salosen esittämänä.

Uusi Suometar 28.4.1892.

Sibeliuksen syntymäpäivänä vietetään myös yleisesti Suomalaisen Musiikin Päivää. Liputetaan siis tänään molempien kunniaksi!

Tänään vietetään myös brownies päivää. Löysin aivan syntisen hyvän suklaabrownie reseptin.


Joten nyt syödään brownieita ja kuunnellaan Sibeliuksen joululauluja Jorma Hynnisen esittämänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti