lauantai 5. joulukuuta 2015

5.12. Keittiö kuntoon ekologisesti

Nyt on todella loistava hetki laittaa keittiö siihen kuntoon, että ei tarvitse sitten joulun alla hikihatussa huolehtia jääkaapin siivouksesta, uunin pesusta tai tarvikkeiden riittävyydestä. 

Siivoustarvikkeet. Kuvasta puuttuu piimä, pullasuti ja karhunkieli.

Minä aloitin järjestelmällisesti yhdestä nurkasta ja etenin pikkuhiljaa lähtöpisteeseen. Ensimmäisenä vastaani tuli... 

Mikroaaltouuni

Se on meillä lasten poismuuton jälkeen niin vähällä käytöllä (lähinnä kahvin lämmityksellä), että puhdashan se oli, mutta pesin sen nyt kuitenkin. Laitoin astiaan vettä, pari ruokalusikallista soodaa ja muutaman sitruunanlohkon (ihan tuoksun takia, ruokasooda itsessään olisi riittänyt). Annoin kiehua kolme minuuttia ja pyyhin. Minun uuniini riitti ihan hyvin pelkkä vesi, mutta olisin hyvin voinut käyttää esim. yleispuhdistusainetta. Samalla pesin pohjalautasen. Pyyhin pölyt myös uunin alta ja takaa.

Jääkaappi

Tyhjensin jääkaapin kokonaan, hyllyineen ja lokeroineen. Pesin seinät etikka-vesiseoksella. Samalla pyyhin myös tiivisteet. Ripottelin vedenkeräysaltaaseen hieman ruokasoodaa, se pitää jääkaapin uskomattoman raikkaana. Hyllyt, lokerot ja laatikot pesin samalla etikkaseoksella lavuaarissa. Kuivasin ja laitoin puhtaaseen jääkaappiin. Nyt alkoikin sitten sisustan inventaario. Rankalla kädellä valkkasin mitä jääkaappiin jää. Sain aika hyvin tilaa tuleville sinappipurkeille ja karkeille. 

Tällä kertaa en sulattanut pakastinta samalla, sillä odottelen pakkasten saapumista. Mutta jos olisin sen tehnyt, olisin tempaissut koko yhdistelmän ulos kolostaan ja imuroinut ja pyyhkinyt lattian lisäksi myös koneen taka- ja päälipuolen. 

Olen merkinnyt suihkupulloihin kummassa on
vesi-etikkaseosta ja kummassa yleispuhdistusainetta.
Ikkunanpesuaine on vielä omassa pullossaan.

Liesituulettimen suodatin ja lasi

Irroitin suodattimen ja upotin sen tiskialtaaseen, johon olin laittanut hanakuumaa vettä ja paljon ruokasoodaa. Sooda on erittäin tehokas rasvan poistaja. Jos suodatin on erityisen likainen, voi sen laittaa tiskialtaaseen, ripotella päälle ruokasoodaa, kaataa päälle etikkaa ja lopuksi kiehuvaa vettä. Kun se on vähän aikaa lionnut tässä seoksessa, on se varmasti puhdas. Rasva todellakin liukenee veteen! Lasin pyyhin vesi-etikkaseoksella ja kuivasin talouspaperilla.

Hella ja uuni

Tein seoksen, johon sekoitin samassa suhteessa soodaa ja ruokasuolaa. Lisäsin vettä sen verran, että siitä tuli tahnamaista. Irroitin uunin ritilät. Levitin seosta uuniin ja hellanlevyille. Annoin vaikuttaa muutaman tunnin. (Minä en jostain syystä ole koskaan saanut "sokeripalavinkkiä" toimimaan.) Uunin luukun sisäpuolelle ripottelin reilusti ruokasoodaa ja peitin sen talouspaperilla. Paperien päälle suihkutin vesi-etikkaseosta ja annoin vaikuttaa. Noin tunnin kuluttua palattuani "rikospaikalle" oli lika imeytynyt paperiin! Vähän rapsutusta muutamaan kohtaan ja taas näkee läpi!

Pelleille tein samoin kuin uuniluukulle. Ritilät laitoin tiskipöydälle levittämäni sanomalehden päälle, Olin jo ripotellut siihen soodaa ja ripottelin vielä ritilöiden päälle soodaa. Talouspaperia ja vesi-etikkaseosta. Vaikutusaika, pesu, ja puhdasta tuli.

Uuniin ja hellanlevyille suihkutin tässä vaiheessa vesi-etikkaseosta, sillä tahna oli ehtinyt jämähtää paikoilleen. Kiva sihinä käynnistyi ja nyt sain miltei pyyhkäisemällä liat irti. Vähän sain rapsutella, mutta paljoa ei tarvinnut sitäkään tehdä.

Päärmäsin keittiöön ostamani uuden kappakankaan ja ripustin
sen paikoilleen.

Kaakelit ja saumat

Hellan kohdalla kaakelien saumat tulevat nopeasti tosi likaisen näköisiksi. Kaadoin astiaan piimää ja maalasin saumat pullasudin kanssa. Annoin vaikuttaa ja hieman hinkkasin karhunkielellä. Uskomaton muutos! (Kannattaa hyödyntää myös saniteettitiloissa, sillä piimä poistaa hometta). Muuten pesin kaakelit vesi-etikkaseoksella. 

Hana ja tiskipöytä

Hanat pesen aina myös vesi-etikkaseoksella, sillä ne jäävät tämän jälkeen aivan uskomattoman kiiltäviksi. Tiskipöydän ja altaat pesin ylijääneellä sooda-suolaseoksella ja säihkettä riittää. Saman olisi ajanut myös suola ja sitruuna, mutta koska tuota toista ainetta oli, päätin sitä kokeilla ruostumattomaan teräkseen. Toimii.

Samalla tarkastin piparimauste, neilikka ja glögitarviketilanteen. Kauppareissu odottaa, mutta sitä ennen saan nauttia kiiltävänpuhtaasta keittiöstä. Huomenna voi sitten aloittaa sotkemisen =)

Vielä kynttelikkö ikkunalle. Joulu saa tulla.


2 kommenttia:

  1. Olipas hyviä vinkkejä, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, näitä on kiva jakaa. Esim. itse inhosin liesituulettimen puhdistusta, nykyään se menee "viheltelemällä".

      Poista