tiistai 22. joulukuuta 2015

22.12 Saaristolaisleipää

Eilen leivoin saaristolaisleipää. Siis sellaista tummaa, maltaista ja siirappista herkkua. Se on meille yksi joulupöydän kalojen kanssa tarjottava must, mädin ja punasipulin tai graavilohen alle saatava pala. En ole koskaan ennen sitä itse tehnyt, joten päätin tänä vuonna kokeilla sitäkin. Ohjeita erilaisiin versioihin löytyy monia. Minä valitsin puolukkaisen version, Kodin Kuvalehden vuoden 2014 leipäkilpailun voittajan. Minua kiehtoi puolukkasurvos ensinnäkin ihan jo kosteuden takia, mutta myös happamoittajan ominaisuudessa. Usein limput ovat makuuni hieman liian äiteliä.


Uunista tuli ulos 3 upean näköistä ja tuoksuista  leipää. Yksi Elisan kotiin, yksi Siljan kotiin ja yksi meille kaikille jouluksi. Emme ole vielä maistaneet tai edes leikanneet niitä, sillä maku on parhaimmillaan muutaman päivän päästä. Eli ehdit hyvin leipoa teidänkin joulupöytään vielä tämän tai jonkin muun vastaavan leivän. Lopputulos jänskättää!


Tänään klo 6.48 on talvipäivän seisaus. Se tarkoittaa, että aurinko on kaikkein alimmillaan, suoraan kauriin kääntöpiirin yläpuolella. Tämä on siis vuoden pimein hetki. Nyt alamme taas suunnata kohti valoa! Kevättä, uutta elämää, vehreyttä, vihreyttä ja lämpöä (vaikka tänään ja eilen onkin ollut yhtä lämmintä kuin viime heinäkuussa :-/ ). Katse sinne tulevaisuuteen, kunhan ensin vietetään tunnelmallinen joulu rakkaimpien, kynttilöiden ja yhdessäolon parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti