sunnuntai 20. joulukuuta 2015

20.12. 4. adventtisunnuntai

Viimeisenä adventtisunnuntaina ennen joulua omistaudutaan Marialle, Jeesuksen äidille. Kirkkokansan Jeesuksen syntymän odotus ja Marian raskaus nivoutuvat yhteen. Tätä päivää kutsutaan myös nimellä pyhä adventti, adventus sanctificationis. Kynttilä on rakkauden kynttilä.


Maria oli tärkeässä roolissa kirkon muodostaessa oppiaan Jeesuksen ihmisyydestä. Tämä on säilynyt erittäin voimakkaana niin katolisessa kuin ortodoksisessakin uskossa. Jokaisessa katolisessa kirkossa on Marialle pyhitetty alttari. Ortodoksisessa kirkossa Marialla on erityinen asema esirukoilijana. Luterilaisessa uskossa mariologiaan liittyy usko dogmeihin Mariasta jumalansynnyttäjänä sekä hänen ikuisesta neitsyydestään.

Kuva: Kirkkovuosikalenteri

Jo pelkästään Turussa on kolme Marialle omistettua kirkkoa; Koroisten, Maarian ja Turun tuomiokirkko. Katolisen kirkon Pyhän Marian seurakunta toimii Helsingissä ja ortodoksien Uspenskin katedraali on nimetty Marian mukaan (ven. uspenie, Marian kuolonuneennukkuminen)

Maria on suosittu aihe kirkkotaiteessa ympäri maailman. Se on myös inspiroinut monia säveltäjiä. Tässä Schubertin Ave Maria toisen legendaarisen Marian, Maria Callasin esittämänä.


Adventtisunnuntait on nyt vietetty, mutta virallisesti adventtiaika päättyy vasta jouluaattoon. Siis vielä muutama päivä malttia.

Neljäs liekki lausuu:
"Nyt odotus on päättynyt.
Siis kerallani riemuitkaa.
Jo joulun juhla tulla saa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti