tiistai 1. joulukuuta 2015

1.12. Joulukalentereita

Tänään saa avata joulukalenterista ensimmäisen luukun! Ai että joskus nuorempana rakastin partiolaisten joulukalentereita, ne kun saattoivat alkaa jo marraskuun puolella. Lisäksi rakastin niiden toteutusta. Sitä, että niistä ei auennut uutta kuvaa, vaan samanlainen osa kuin luukussa, nyt vaan täydennettynä joillakin uusilla linnuilla, tonttuhatuilla tms.


Adventtikalenterien historia ei vielä ole hurjan pitkä. Kuten yllättävän moni muukin jouluun liittyvä tapa, se sai alunsa Saksasta. Viime vuosisadan alussa Gerhard Lang -yhtiö lanseerasi markkinoille joulunodotusta helpottavan tuotteensa. Näissä kalentereissa ei ollut luukkuja, mutta niihin oli liimattu jouluaiheisia kuvia. Suomeen kalenterit tulivat 1930-luvulla, mutta yleistyivät varsinaisesti vasta sodan jälkeen. Varsinainen läpimurto oli vuonna 1947 kun Suomen partiolaiset aloittivat omien kalentereidensa myynnin.


Minä askartelin tänä vuonna hieman erilaiset joulukalenterit niin kummipojalleni kuin tytöillenikin. Näin jossakin netissä jotain vastaavaa ja toteutin sen näin.

Tarvikkeet:
- pahvia
- kaunista paperia
- 24 pyykkipoikaa
- teepusseja

Leikkasin pahvista ympyrän, jonka päällystin paperilla. Tämän paperin leikkasin halkaisijaltaan hieman isommaksi kuin pahvin, jotta sain taitettua siitä liepeet takapuolelle. Leikkasin siis paperin reunasta "hapsuja" n. sentin välein ja taitoin ja liimasin ne yksitellen takapuolelle. Kummipojan kalenteriin liimasin vielä takapuolelle hieman pahvia pienemmän paperin.
                                     

Etupuolelle liimasin pyykkipoikia, kummipojalle ihan tavallisia puisia jotka numeroin, tytöille myöhemmin Tigeristä löytämiäni valmiiksi numeroituja (kummipoikani, joka muuten viettää tänään nimppareitaan - siis onnea tätäkin kautta -, sai kalenterinsa jo jokin aika sitten). Lisäksi tyttöjen kalenterit saivat vielä kranssit meidän häistä jääneestä murattiköynnöksestä, silkkinauhasta ja puusydämestä. Jokaiseen pyykkipoikaan kiinnitin sitten teepussin. Koska tytöillä on asuinkumppanit he saivat 2 pussia per päivä. Mutta kaikki saivat Princess-teetä. Sitä, jossa on aforismeja. Tytöt saivat kaveriksi Nordqvistin Seikkailu -paketin sisällön (20 eri makua) sekä puuttuvat 4 päivää saman valmistajan Muumeilta. Näin heillä on joka päiväksi oma makunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti