maanantai 14. joulukuuta 2015

14.12. Joulukortit postiin

Jos haluaa käyttää postin punaista kuorta joulukorttien postitukseen, täytyy se toimittaa postilaatikkoon tänään. Meillä on kortit askarreltu jo hyvissä ajoin ja näin vältytty siltä viime hetken paniikilta. Tänä vuonna kortin aiheeksi tuli ehdottomasti enkeli. Vaikka vuosi on ollut raskas ja en vieläkään tiedä onko syöpä nujerrettu, koen olleeni enkelien saartamana. Ihan koko vuoden.

Enkeleitä

Miksi kortteja sitten lähetetään?

Tapa juontaa juurensa jo muinaisen Egyptin uudenvuodentoivotuksista. Rooman valtakunnassa niitä kirjoitettiin esineisiin. On esim. löydetty öljylamppu, johon oli latinaksi kirjoitettu uudenvuodentoivotus. Yleisesti tapana olikin toivotella hyviä uusiavuosia aina 1700-luvulle saakka, jolloin kirkko ja kristinusko alkoivat kehitellä omia jouluperinteitään.

Varsinaiset joulukortit saivat alkunsa Englannista. Aluksi tapa yleistyi sisäoppilaitoksissa. Oppilaat kirjoittivat perheilleen tervehdyksiä ja piirsivät kuvia. Ennen varsinaisia joulukortteja oli myös tapana lähetellä ystäville käyntikortteja, joiden takapuolelle oli kirjoitettu runo.

Kotoa löytyneitä kirjeuoria ja joulumerkit

Ensimmäinen joulukortti painettiin vuonna 1843. Englantilainen postilaitostakin kehittänyt Henry Cole piirrätytti kortin, josta otettiin tuhannen kappaleen painos. Kuva aiheutti valtavan kohun, sillä siinä lapsillakin on viiniä eikä sellainen miellyttänyt raittiusväestöä. Joka tapauksessa joulukortit olivat syntyneet ja seuraavana vuonna saatavilla oli jo useita erilaisia.

Joulukortit levisivät ihan kulovalkean tavoin. Maailman ensimmäinen postimerkki, Musta Penny, oli painettu 1840. Rautatieverkosto oli laajentunut valtavasti ja näin ollen postin kulku oli aivan uudella tasolla kuin ennen. Painokoneet yleistyivät ja korttien hinta laski. Varsinaisen teollisuusalan postikorteista loi Saksa 1860-luvulla.

Sinettilakkaa

Suomeen tapa levisi 1850-luvulla, kun säätyläiset lähettelivät joulutervehdyksiä toisilleen. Nämä olivat aina kirjekuorissa, sillä korttien lähettämiinen avoimina ei ollut luvallista. Postikorttien lähettäminen sai luvan 1871 ja samalla ne myös hinnoiteltiin edullisemmaksi kuin kirjeet. Tapa saavutti suosiota ja oli yleistä maaseudullakin jo 1880-luvulla.

Vuonna 1905 joulukortteja lähetettiin Suomessa jo 2,7 miljoonaa kappaletta. Suosio on vain kasvanut ja vaikka tänä päivänä on käytössä sähköiset ja tekstiviestein lähetetyt tervehdykset on suomalaisten usko joulukortteihin ja niiden avulla muistamiseen vakiintunut vuosittain noin 50 miljoonaan. Joukossa minunkin korttini.

Postiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti