perjantai 4. joulukuuta 2015

4.12. Joulupukki, joulupukki...

Tänään on sellainen päivä, jolloin tontut tekevät listansa. Luettelonsa joulupukille. Kiltti/tuhma. O-ou... Asiaanhan voi vielä vaikuttaa kirjoittamalla joulupukille lahjatoiveensa ja olemalla erityisen kiltti - sillä kyllähän ne tontut vieläkin ikkunoista kurkkivat. Ja joulupukkikin voi yllättää ja kirjoittaa vaikka juuri sinulle...


Mutta mikä mies tämä joulupukki sitten oikein on?

Tarinat kertovat, että joulupukin esikuva olisi Lycialainen 300-luvulla elänyt piispa Nicolaus. Hän oli hyväsydäminen, vähäosaisista huolta kantava mies. Mutta hän oli ujo, niin ujo ettei tohtinut antaa apuaan suoraan. Piispa Nicolaus kuuli miehestä, jolla oli kolme tytärtä mutta ei rahaa heidän myötäjäisiinsä, ja päätti auttaa. Ensimmäisen tyttären tullessa naimaikään, löytyi talon oven takaa pussillinen kultaa. Toisen tyttären kohdalla kävi samoin. Köyhä isä päätti selvittää kullan lähteen kolmannen tyttären kohdalla. Kun hän kuuli kolinaa, aukaisi hän ulko-oven ja huomasi piispan katolla savupiipun vieressä. Piispa pudotti kullan savupiippuun, mistä se solahti suoraan tyttären kuivumassa olleeseen sukkaan. Köyhä mies ei pyynnöistä huolimatta saanut pidettyä piispa Nicolauksen salaisuutta omanaan.


Tästä alkoi muodostua nykyisin tuntemamme joulupukki. Sant Nicolauksen kuolinpäivästä 6.12 tuli yleinen lahjojenjakopäivä varsinkin katolisten keskuudessa (Suomessakin nimipäiviänsä viettävät silloin mm. Niilot ja Nikolait). Martti Lutherin mielestä tämä oli kuitenkin liian "paavillista" ja hän lanseerasi tavan, jossa jouluaaton lahjukset tuo Jeesus-lapsi.

Sant Nicolauksesta ruvettiin käyttämään nopeasti lyhempiä nimityksiä. Amerikassa se muuntui muotoon Santa Claus. Joulupukin asukin on amerikkalaista alkuperää. Punavalkoiseksi se standardisoitui Coca-Colan joulukampanjoiden myötä. Itse asiassa siinä oli hitusen suomalaista henkeä mukana. Mainoskampanjan laatijan, Haddon Sundblomin, isä oli syntyperältään Ahvenanmaalainen.


Suomeen joulupukkihahmo vakiintui 1800-luvulla syrjäyttäen kekripukit ja nuuttipukit. Samalla vuosisadalla amerikassa levisi huhu, että Santa asuu pohjoisnavalla. Mutta ainakin meille suomalaisille varsinainen jymyuutinen kuultiin radiosta vuonna 1927, Kun Markus-setä lastentunnillaan kertoi meille suuren salaisuuden - Joulupukin asuinpaikka on varmistunut - se on Korvatunturi!

Tästä en löytänyt ääninäytettä, mutta tästä linkistä pääset kuuntelemaan Markus-sedän ohjelmaa Joulupuu on rakennettu vuodelta 1953.


Minäkin olen tehnyt kotiimme jotain uutta punavalkoista, vaikka kokiksen ystävä en olekaan. Punainen, valkoinen ja kulta vain ovat minulle ne joulun värit. Mallina on Snowflake afghan, lankana Novitan Pirta. Koukkuna vitonen. Palaset liitin toisiinsa aivan neulan ja langan avulla.

Tämä jäi hieman suunniteltua pienemmäksi, sillä minulta loppui lanka. Novitaknits ei enää tunne Pirtaa, enkä kaupastakaan sitä löytänyt. Liekö lopetettu koko tuotanto. No, kaksi riviä jäi uupumaan, mutta hyvin tämä jalkojen päälle riittää. Kooksi tuli 115x105.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti