maanantai 7. joulukuuta 2015

7.12. Tähdet, tähdet

Tähti on ikivanha symboli, joita on nähty jo luolamaalauksissa. Tähdet ovat aina olleet ihmisille tärkeitä. Suomalaisessa muinaisuskossa pohjantähti piti koossa maailmankaikkeutta. Maa oli littana pallo, jonka keskeltä nousi maailmanpylväs ylös kiinnittyen pohjantähteen. Se puolestaan toimi keskuksena maata peittäville liikkuville puolipalloille, taivaankansille.


Tähti on symbolina hyvin yleinen ja liittyy usein eri uskontoihin, valtioihin, järjestöihin ja aatteisiin. Muodoista viisisakarainen taitaa olla yleisin. Niitä esiintyy monissa lipuissa; sekä Yhdysvaltojen, Venäjän ja Euroopan Unionin lipuista löytyy tämä sama symboli. (Tässähän on hyvä lähtökohta sille, että voisimme kaikki kolme yhdessä saada tässä maailmankriisissä ratkaisun aikaiseksi). Esiintyypä tämä pentagrammi myös esim. Converse-tossujen varsissa.


Tähdillä on erityinen merkitys myös jouluna. Kuusen latvaan kiinnitettävä tähti symboloi luonnollisesti seimen yllä loistanutta tähteä. Joulun tähtikoristeet ovat evl kirkon mukaan kuusi- tai kahdeksansakaraisia. Kuusisakaraiset symboloivat kolmiyhteyden kunniaa, kahdeksansakaraiset syntymistä ja uutta elämää. Itse kyllä laskin kaikissa näkemissäni tähtilampuissa, niin pöydillä kuin ikkunoilla, olevan 7 sakaraa...


Minä innostuin olkien kanssa leikkimisestä siinä määrin, että tulin tehneeksi kasan olkitähtiä. Nämä olivat helppoja ja kivoja tehdä. Tosin kivempaa olisi ollut, jos toinen kissoistamme ei olisi nukkunut valmiiksi leikattujen olkien päällä... Ne kun murtuvat niin herkästi.

Näiden ohje löytyy monestakin eri kirjasta, mutta pistänpä tähän oman versioni.

Tarvikkeet:
12 kpl 12 cm pitkää olkea
24 kpl 7 cm pitkää olkea
1 kpl 5 cm pitkä olki
Merseroitua puuvillalankaa
Himmelineula
Puuhelmiä koristeluun
Silkkinauhaa ripustamiseen

1. Pujota lankaan 1 12 cm ja 2 7 cm pitkää olkea ja sido langat yhteen niin, että muodostuu kolmio.
2. Lisää 2 7 cm mittaista olkea ja kiepsauta lankaa kolmion pitkän oljen toisessa päässä niin, että uudet oljet "lukittuvat" edellisiin.
3. Lisää 1 12 cm ja 1 5 cm pitkä olki ja palaa kolmion pitkän oljen toiseen päähän, kiepsauta ja pujota lanka vielä 5 cm oljen läpi.

Ensimmäinen sakara on valmis. Lyhyt olki toimii tähden "keskusakselina", jonka jompaan kumpaan päähän kaikki pitkät oljet kiinnittyvät.

4. Lisää 1 7 cm olki ja kiinnitä se edellisen sakaran 2 peräkkäin olevan 7 cm oljen väliin.
5. Lisää 1 7 cm ja 1 12 cm olki ja kiinnitä se keskelle, sille puolelle, jossa ei ole solmua.
6. Lisää 2 7 cm olkea ja kiinnitä muodostumassa olevan sakaran päähän 12 cm ja 7 cm olkien väliin.
7. Lisää 1 12 cm olki ja kiinnitä keskustaan, sille puolelle, jossa on solmu.

Jatka kohtia 4-7 kunnes tähti on valmis. Solmi langat ja päättele langat pujottelemalla ne olkien sisään.

Pujota silkkinauha yhden helmen läpi, kierrä nauha yhden sakaran ympäri ja pujota uudelleen takaisin helmen läpi. Solmi nauhan päät niin, että siitä muodostuu lenkki haluamallesi ripustuskorkeudelle. Pujota langan avulla tai liimaa loput helmet paikoilleen muiden sakaroiden kärkiin.


Minulla tosiaan karkasi näiden teko hieman lapasesta. Nyt ne kaikki roikkuvat kissaturvallisesti eteisen lampussa. Siitä on helppo antaa pikku lahjus satunnaisille vierailijoille jouluiloa tuomaan. Toki muutaman jätän itsellenikin. Askarteluiloa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti