lauantai 24. lokakuuta 2015

Kestävää kehitystä

Tänään on kulunut 70 vuotta Yhdistyneitten Kansakuntien perustamisesta. Nykyään siihen kuuluu jo 193 valtiota, eli lähes kaikki maapallon maat. Peruskirja määrittelee sille neljä päätavoitetta: kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen, kehittää ystävällisiä suhteita kansakuntien välillä, yhteistyön tekeminen kansainvälisiä kysymyksiä ratkaistaessa sekä ihmisoikeuksia edistettäessä ja toimiminen sellaisena järjestönä, joka edesauttaa jäsenvaltioitansa yhdenmukaistamaan käytäntöjänsä.

Tänä vuonna YK on määrittänyt uudelleen kestävän kehityksen tavoitteensa. Nämä päivitettiin syyskuussa New Yorkissa järjestetyssä huippukokouksessa. Kunnianhimoisia ovat, mutta jos edes jotain onnistuu, niin hyvä! Uudesta ilmastonsuojeluohjelmasta puolestaan päätetään joulukuisessa Pariisissa.

YK:lla on myös lukuisia erilaisia päiviä, viikkoja, vuosia ym. joiden avulla haetaan näkyvyyttä erilaisiin ongelmiin. Esimerkiksi tänään ollaan vuosikymmenohjelmassa Vettä elämään - kampanjassa. Vuosi 2015 on nimetty kansainväliseksi valon ja siihen liittyvän teknologian vuodeksi. Viikkokalenterissa nyt alkaa aseistariisunnan viikko ja syntymäpäivän lisäksi tänään on Kansainvälinen kehitystiedotuksen päivä. Lisää infoa eri teemoista löydät täältä.

                        
Minun oma "kestävän kehityksen" projektini liittyy paljon pienempiin ja arkisempiin asioihin. Syksyn kunniaksi keittiömme sai uudet pesu- ja patalaput. Pesulapun ja sienen tein swtc:n bambu-langasta. Pesulapun ohjeen löysin Novitalta ja sieneen virkkasin kaksi ympyrää, joiden sisälle yhdistäessä laitoin 2cm vaahtomuovipalan. Kestävää ja pestävää.

Ostin ikeasta imukupilla seinään kiinnittyvän saippuatelineen, johon vesi ei jää seisomaan. Ohlssonilta hain s-koukkuja. Nyt keittiön pesualtaan vieressä on paikka hajuja poistavalle kahvisaippualleni (ensi viikolla) ja tiskiräteilleni.


Patalaput puolestaan ovat ihan seiskaveikkaa ja mallina ennenkin käyttämäni Tyynen patalappu. Päätin jättää nämä ilman reunapitsiä. Reunat ovat muutenkin siistin näköiset ja kun viimeiseksi virkkasin puolet yhteen kiinteillä silmukoilla, miellytti tämä ratkaisu omaa silmääni enemmän.


Olen täysin hurahtanut ruokakaapin sisällöstä saataviin pesuaineisiin. Sieltäpä tein parhaan koskaan käyttämäni aineen inhottavien teipin ja sinitarran jälkien poistoon. Tämä tehoaa loistavasti myös etiketteihin! Ohje on yksinkertaisesti ruokasoodaa ja öljyä. Sekoita tahna, levitä putsattavaan kohtaan, anna vaikuttaa ja pyyhi pois. Tiukimmat kohdat voivat haluta harjaa, mutta useimmiten pyyhkäisy riittää =). Loput töhnästä pilttipurkkiin odottamaan seuraavaa käyttöä.


Toinen suuri löytöni koskee lakanoiden säilytystä liinavaatekaapissa. Vaikka kuinka yritin laittaa tyynyliinat pussilakanoitten kanssa samaan nippuun, oli sopivan setin löytyminen aina jotenkin työlästä puuhaa. Eipä ole enää. Katsokaapa itse, kuinka kätevän keinon bongasin netistä! Tämä kuuluu sarjaan: "Kuinka en tuota tajunnut jo vuosia sitten". Pussilakanat ja tyynyliinat yhden tyynyliinan sisään, ja nyt liinavaatekaappini näyttää tältä! Kun haluan vaihtaa lakanat, otan vain aluslakanan ja tällaisen nipun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti