perjantai 30. lokakuuta 2015

Kekrisauna ja saippuaa

Saunominen on aina ollut osa suomalaista juhlaperinnettä, eikä kekri tee siitä poikkeusta, päinvastoin! Kekrinä sauna lämmitettiin ensin suvun vainajille, "pyhille". Heille asetettiin lämmintä vettä, haudutetut vastat, saippuat, harjat ja pyyhkeet. Vasta heidän jälkeensä oli talonväen saunavuoro. Tänä aikana pyhät puolestaan siirtyivät tuvan puolelle aterioimaan notkuvan pöydän äärelle.

Saippuankeitto on kuulunut olennaisena askareena syys- ja kevätteurastusten yhteyteen. Ruhoista käytettiin todellakin kaikki osat. Niistä, mistä ei mihinkään muuhun ollut, keitettiin rasvat pois. Näin saatiin saippuan pohjana oleva rasva talteen. Lipeä, eli emäs, saatiin koivun tuhkasta. Lopuksi keitokseen lisättiin vielä suolaa. Kun seos jäähtyi, ylimmäksi nousi vaaleanharmaa saippuakerros. Tämä oli parasta osaa ja sitä käytettiin peseytymiseen. Sen alle muodostunut rusehtavampi kerros puolestaan oli pyykkisaippuaa. Kerrostumista otettiin talteen vielä nestemäisempi suopa, joka sopi huonommille pyykeille sekä pohjan hive, jota käytettiin pyykkejä keitettäessä. Mitään ei siis todellakaan mennyt hukkaan.


Minäkin olen keitellyt saippuoita. Tai oikeastaan tuunaillut, sillä sytoaivojen kanssa en ole halunnut leikkiä lipeän kanssa ja olen käyttänyt valmista saippuamassaa. Ensimmäisenä tein kahvisaippuaa. Tilasin Lahtisen vahavalimolta Crystal org luomumassaa, sulatin sen ja lisäsin joukkoon muutaman ruokalusikallisen keitettyjä vanilijakahvipuruja. Sekaan vielä muutama tippa vanilijakahvi-tuoksuöljyä ja se oli siinä. Kilon satsista tulee minun pöllömuoteillani 6 saippuaa + mehupurkista tehdyssä muotissa 3 palasaippuaa.


Seuraavaksi otin käsittelyyn Kaura-sheavoimassan. Halusin tehdä jotain kivaa naisten herkälle hipiälle. Tähän massaan lisäsin hunajaa ja eteeristä palmarosaöljyä.


Jokaiselle saippuapalalle tein vielä kierrätyskartongista kortin, jonka kannessa lukee mikä saippua on kyseessä, sisällä vähän tuotetietoutta ja takana ainesosaluettelo.


Ja pitihän miestenkin saada oma saippuansa. Otin taas luomumassaa ja murskasin siihen laakerinlehtiä. Eteerisinä öljyinä käytin katajaa, eukalyptusta ja kanelinlehteä. Massaan jäi pieniä ilmakuplia, mutta ne eivät ainakaan minua haittaa.


Ja taas omat kortit jokaiselle


Kun saippuat jähmettyivät, käärin ne tuorekelmuun, askartelin jokaiselle koivukuvioisesta tapetista pienen tuokkosen, käärin ne sellofaaniin ja lisäsin kortit. Kaunis naru ja taas on monta pikkulahjaa odottamassa saajiaan. Lisäksi saippuaa on kotitarpeiksi.

4 kommenttia:

  1. Kuinka ihania saippuoita! En ole ikinä itse kokeillut.

    VastaaPoista
  2. Kuinka ihania saippuoita! En ole ikinä itse kokeillut.

    VastaaPoista
  3. Naulakko alkaa olla valmis, mutta kissa vielä odottaa jalustaansa.

    VastaaPoista