sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Enkeleitä

Tänään vietetään Mikkelinpäivää. Ja lapissa on satanut ensilumi. Oikeastihan Mikonpäivä oli jo 29.9, mutta kalenteriuudistuksen myötä Mikkelin vietto siirrettiin sitä seuraavalle sunnuntaille. Tämä päivä on siis pyhitetty arkkienkeli Mikaelille. Luterilaisessa kalenterissa ei kuitenkaan ole muita enkeleille pyhitettyjä päiviä, joten tavaksi on tullut juhlistaa yleisesti enkeleitä. Muut pääuskontojen tunnustamiat arkkienkelit, ylienkelit ovat Gabriel ja Rafael.

Vanha kansa ei tätä muutosta kuitenkaan helposti sulattanut, sillä agraariyhteiskunnassa Mikonpäivällä oli suuri merkitys. Niinpä kirkollisen juhlan lisäksi alettiin puhua arkimikkelistä. Silloin siirryttiin tupatöihin, sisälle. Niin ihmiset kuin eläimetkin.

"Mikonpäivä talvenportti, vapunpäivä kesän portti"

"Terve maa, terve maan haltiat.
Nyt tulevat lehmät talvitiloille,
lampaat navettaan,
hevoset talliin
ja veräjät ovat auki vainioilla."

Mikonpäivä oli sadonkorjuun päätös. Naiset aloittivat pellavan louskuttamisen, langan tuli olla kehrättynä kekriin tultaessa. Karja paimennettiin sisälle. Palvelusväellä alkoi vuotuinen vapaaviikko, ns. runtuviikko. He saattoivat vaihtaa pestuupaikkaa ja useat heidän avioliitoistaan solmittiin tänä aikana. 1800-luvulla tämän alkamisajankohta kuitenkin siirrettiin kekrin jälkeiseen aikaan. Mikkelinmarkkinat olivat myös hyvin yleisiä. Joillain paikkakunnilla järjestettiin myös erityisiä pestuumarkkinoita helpottamaan työväen ja isäntien kohtaamisia.

Me olemme täällä askarrelleet mm. enkeleitä. Ja askartelemme varmasti vielä lisää enkeleitä. Mutta esittelenpä teille nyt muutaman.


Huovutettu enkeli


Tämän idean löysin Kauneimmat Joulun Käsityöt -lehdestä vuodelta 2011. Huopuvien lankojen laatikosta löytyi valkoista Novitan Jokea, beessinharmaata Dropsin Nepalia ja keltaista Dropsin Eskimoa. Muista lankalaatikoista löytyi kullanväristä Katien Aquariota ja jotain keltaista karvalankaa. Enkelistä tuli tosi iso, kokoa on 35 cm:n verran! Hieman jää sädekehä piiloon, kiinnitin hiukset siihen. Mutta ei haittaa. Helmasta sain tukevan, tuollaisen pelinappulamaisen. kutomalla 7 krs:n jälkeen luontisilmukoitten toisen puolen yhteen meneillään olevan kerroksen silmukoitten kanssa.


Kirjanmerkkienkelit


Nämä enkelit muuntuivat perinteisestä Suojelusenkelistä kirjanmerkeiksi, kun lisäsin helmaan narun. Tein sen niin päin, että pujotin virkattavan langan helman läpi, keskeltä. Virkkasin pätkän ketjusilmukoita ja kun käännyin paluumatkalle, yksinkertaisesti kiristin langan niin, että se on siististi kireällä enkelin helmassa kiinni. Palasin piilosilmukoilla, kiinnitin puuhelmen, valmis. Nämä enkelit matkustivat Helsinkiin vanhemmilleni, joilla molemmilla on nimipäivät tässä kuussa. Piilotin nämä origamitekniikalla taittelemaani pakettiin.Nuottipaperi- ja muotonauhaenkelit

Tyttärelläni oli opiskelupäivän aikana hyppytunteja ja hän tuli kyläilemään. Kun selvisi, että loppupäivänkin tunnit oli peruttu, päätimme hieman askarrella, yhdessä. Teimme kahdenlaisia enkeleitä. Nuottipaperista, nauhasta ja puuhelmistä sekä muotonauhasta, puuhelmestä ja kristallisydämestä. Söpöjä, vai mitä?
Ikkunaenkeli

Muuttaessani askartelutarvikkeita uuteen soppeeni löysin laatikollisen ikivanhoja ikkunakalvovärejä. Pitihän niitäkin testata ja ihan hyvin vielä toimivat. Bongasin netistä tällaisen lasinmaalausmallin ja värittelin sen. Siinä on 3 eri sinistä, keltaista, ihonväriä, helmiäistä ja kultaa.


Enkelintäyteistä Mikkelinpäivää sinnekin <31 kommentti: