lauantai 19. maaliskuuta 2016

Tasa-arvoinen kynttiläillallinen

Tänään vietetään tasa-arvon päivää. Minna Canthin syntymän kunniaksi. Hän oli aikamoinen tehopakkaus. Seitsemän lapsen yksinhuoltajuuden lisäksi hän kirjoitti paljon näytelmiä ja novelleja. Hän toimi sanomalehtinaisena, piti lanka- ja sekatavarakauppaa, ajoi naisten tasa-arvoa. Hänen Kuopion kotiansa kutsuttiin Canthin Kanttilaksi ja siellä kokoontui Minnan Salonki. Mukana oli lukuisia nuorsuomalaisia kulttuurivaikuttajia aina Sibeliuksesta Juhani Ahoon, Halosesta Gallen-Kallelaan. Siellä keskusteltiin tieteen uusimmista saavutuksista, naisasioista, moraalista ja uskonnosta. Siis varsin vapaamielistä 1800-luvun lopun autonomisessa Suomen suuriruhtinaskunnassa. Canth kuoli äkillisesti ennen vuosisadan vaihdetta ja hautajaisista muodostui merkittävä tapahtuma. Canthia on muistettu monin tavoin, erikoisin lienee tämä Norweigian lentoyhtiön Boeing-koneen pyrstö.


Mutta meilläkin juhlitaan tänään. Minulla oli syntymäpäivät eilen ja tänään saamme kokoon koko perheen. Molemmat tytöt tulevat jo päivällä ja kun Kallu pääsee töistä niin voimme aloittaa yhteisen kynttiläillallisemme.  Ajattelin yllättää tytöt pienellä "pääsiäisajan kalenterilla". Molemmille pariskunnille omansa - muumeille muumit ja tipusille tiput. Elisan tipunen pitää kyllä sisällään tuplat muihin verrattuna. Täytyyhän "Makkenkin" saada omansa. Ja sitäpaitsi, Elisa jallitti minua facessa. Ja nyt olen kuulema velkaa hänelle todella ison, karkkia täynnä olevan pääsiäismunan.


Meillä siis poltetaan tänään kynttilöitä. Oikeastaan ne kyllä palavat meillä joka ilta, mutta erityisesti tänään klo 20.30-21.30. Me osallistumme maailman suurimpaan kynttiläillalliseen. Itse asiassa kutsun sinutkin mukaan. Jos et tiedä, mistä tässä on kyse, käypä kurkkimassa lisätietoa täältä. Asia on tärkeä.


 Tänään alkoi myös uusi sukkahaaste. Alkukuusta neuloin Niina Laitisen Taimitarhan kukkasukka -haasteen sukat. "Pientä" päättelyä vaille valmiit. Ne tulevat esikoiselleni, tulevalle äidille. Tänään alkaa toinen sukkahaaste. Löysin laatikosta tällaiset langat, kahdet sukkikset ja Pia Tuonosen Kevätkalenterisukkahaaste voi alkaa. Aprillipäivänä pitäisi olla valmista, kerrankin omaan jalkaan!2 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää! Earth Houriin valmistaudutaan täällä Brysselissäkin vajaan tunnin kuluttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Vuosi sitten mietittiin "syöpiä syviä", nyt on ihan toinen fiilis. Earth hour oli ainakin meidän pihapiirissä aivan turhan valoisa, vain muutamat ikkunat pimenivät. Ehkäpä ensi vuonna sitten. Jos vaikka tekisi jonkun tempauksen taloyhtiön kanssa =)

      Poista