maanantai 21. maaliskuuta 2016

Malkamaanantai

Mikä ihmeen malka? Malka on tukipuu, joka asetetaan katon päälle tukemaan tuohia. Hyvin tehty malkakatto kesti jopa ihmisiän. Malkakatto oli pitkään yleisin kattorakenteemme. Sen tekemiseen ei välttämättä tarvittu lainkaan nauloja tai metalliosia. Mielenkiintoisen artikkelin malkakatoista löydät mm. Hiidenkivi-lehdestä, täältä. Tänään oli vanhan kansan keskuudessa siis oiva malkapuiden kaatamispäivä.

Malkakattoja Seurasaaressa. Kuva: Antti farmstead

Kirkollisessa mielessä malka on ihan jotain muuta. Luukkaan ja Matteuksen evankeliumeissa puhutaan myös maloista. "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi?" Erittäin ajankohtainen kysymys yhä tänä päivänä. Entisaikaan puhuttiin myös Jeesuksen "malkaamisesta". Siitä, kun häntä ivattiin ja nälvittiin. Päivän aiheena onkin kärsivä Kristus.

Kuva: Kirkkovuosikalenteri

Minä olen ihastellut kaupoissa sellaisia huopakoreja, esim kukkaruukun koristeeksi. Huopa ja vesi ei vaan kuulosta kovin kestävältä yhdistelmältä. Ostin softislevyjä ja askartelin vedenkestävän yhdistelmän kuumaliiman avustuksella. Tummanvihreän levyn leikkasin pituussuunnassa puoliksi ja vaaleamman kolmeen osaan. Hapsutin ja liimasin yhteen. Muutama yksinkertainen kukka ja pupu koristeeksi. Helppoa ja koristeellista, sopii hyvin vaikka lasten kanssa askarreltavaksi. Minulla se päätyi tylsääkin tylsemmän niinikorin reunoille.


Itse asiassa Sinin ja Maijan Silmukan ytimestä -haasteessa on tässä kuussa aiheena pääsiäispupu. Taidankin osallistua tällä työllä siihen, onhan tämä käsintehty, askarreltu, pääsiäiskoriste pupuineen.


Pääsiäispuput ovat perinteisesti myös hedelmälisyyden symboleita. Keskieuroopassa juhlittiin keväisin Ostaraa, hedelmällisyyden jumalaa. Jänis oli ostaran pyhä eläin. Tarina suklaamunia pyöräyttelevästä pääsiäispupusta onkin syntynyt eräästä Ostaraa koskevasta myytistä. "Eräänä kauniina kevätpäivänä Ostara törmäsi pieneen lintuun, jonka siipi oli pahasti vahingoittunut. Ostara halusi auttaa, mutta huomasi, että lintu jäisi lentokyvyttömäksi. Niinpä hän muutti linnun jänikseksi. Jäniksenä lintu säilytti kykynsä munia munia. Kiitokseksi jänis muni munan, maalasi sen kauniiksi ja lahjoitti Ostaralle. Tämä ilahtui niin paljon, että halusi jakaa sen koko ihmiskunnan kanssa." Joten tuloksena on joulupukin nopeudella maailmaa kiitävä muniva nisäkäs, joka saa suun makealle virneelle niin pienten kuin isojenkin keskuudessa.


2 kommenttia: