lauantai 27. elokuuta 2016

Metsään, metsään!

Suomen luonto on kaunis. Monimuotoinen, eläväinen ja puhdas. Suomen luonnon päivää vietetään tänään neljättä kertaa. Sen tarkoituksena on muistuttaa meitä luonnon hyväätekevistä vaikutuksista. Tällä viikolla on vietetty myös puiden halausviikkoa. Koko Suomi ei siis ole tarvinnut julkisillakaan paikoilla nojailutukea, vaan on yksinkertaisesti tehnyt lähempää tuttavuutta puiden kanssa.

Mutta ensin käsityöasiaa. Tein viime helmikuussa itselleni Dreambird-huivin. Ystävättäreni sovitti ja ihasteli sitä meillä käydessään. Minähän tietysti kysyin heti halukkuudesta omaan huiviin - minusta tuota on niin kiva kutoa - ja hetken tuumailtuaan hän totesi että joo, lappalaisväreissä! Hän on kotoisin Rovaniemeltä ja omaa saamelaisia sukujuuria. Hän on pitkään pohtinut sitä, kuinka toisi asiaa esille ja tämä oli nyt SE juttu.


Minulla kesti aikaa, ennen kuin löysin langan, jossa kaikki neljä perusväriä olivat silmiini tarpeeksi puhtaat. Ja sekin tapahtui ihan vahingossa. Lankamaailmassa silmiini osui Nordian Vilmaa ja olin myyty. 4 puikoilla tein. Silmukat loin jälleen provisional cast on -tekniikalla, jolloin huolitteluvaiheen i-cordia varten silmukat ovat jo valmiiksi kaapelilla. Tässä Drops'n ohjevideossa tämän tekniikan opettaminen alkaa noin minuutin kohdalta. Suosittelen. Ja silmukat päättelin ja myös sisäpuolen pitkänreunan huolittelin kolmen silmukan i-cordin avulla. Kyllä nyt kelpaa liekauttaa vaikka Lapin äidin kehtolaulua!


Mutta päivän viherteemaan. Kuten kaikki tietänevät, tänä vuonna vietetään vihervuotta. Sen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä toimimaan lähiseutunsa hyväksi. Tällä viikolla teemana on ollut puiden halaaminen. Matthew Silverstone esittelee teoksessaan Blinded By Science lukuisia laajoja tutkimuksia, joiden perusteella voidaan päätellä puiden halaamisella oikeasti olevan positiivisia vaikutuksia ihmiseen, monin eri tavoin.Mutta vihervusositeeman alla on tänään oma, erityinenkin merkityksensä. Nyt nimittäin sadoissa ympäri Suomea järjestettävissä tapahtumisissa ja riennoissa juhlitaan Suomalaista luontoa. Turun seudulla voi mennä Kaarinan partiolaisten järjestämälle Pyhän Katariinan polut -kierrokselle, tai vaikkapa tutustumaan Piikkiön Hadvalan perinnemaisemaan. Mitä kivaa sinun seudullasi tapahtuu? Siihen löydät vastauksen täältä.

Illalla voi juhlistaa venetsialaisia vaikkapa muinaistulia ihaillen. Oikein multiluontoviikonloppu. Nauttikaa.

Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska2 kommenttia:

  1. Upea huivi saamelaisväreissä, hienosti voi näköjään tuoda omaa asiaansa esille muutoinkin kuin perinteisin tavoin. Puiden halaamista en ole vielä koskaan kokeillut, mutta nyt täytynee rohkaistua kun siitä on tieteellistä näyttöäkin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin oli loistava idea nuo saamelaisvärit. Puiden halaaminen on oikeasti kivaa ja rauhoittavaa. Yksi tutkimustan selityksistä on se, että taajuus millä puut värähtelee on niin rauhoittava =)

      Poista