keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Origami

Tänään on origamipäivä. Minä olen aina rakastanut origameja ja niiden taittelua. Perinteinen kurki on kestosuosikkini, mutta kyllä muutkin kelpaavat. Tänä syksynä olemme tyttöjen kanssa taitelleet paljon kortteja ja viimeisimpänä kusudaman, pallon muotoisen kukkakoristeen. Alunperin yrteillä täytettyjä kusudamoja ripustettiin potilaiden sänkyjen päälle. Niiden uskottiin parantavan ja säteilevän positiivista energiaa. Kusudamoja voi tehdä vaikka minkälaisia, mutta tämä on hyvin yleisesti käytetty kukkamalli.


Tätä varten taitellaan 60 kukan terälehteä, joista liimataan 12 kukkaa. Kukat liimataan yhteen ja pallo on valmis. Kukkien keskustaan liimasin puuhelmet. Siellä se nyt roikkuu työhuoneeni katossa =)


"Nälkä kasvaa syödessä" ja minulla onkin mielessä jo vaikka minkälaisia erilaisia kusudamoja. Jos vaan millään ehtisi, voisi jouluksi tehdä vaikka tällaisen.


Origami on japanilaista paperintaittelua. On ihan käsittämätöntä, mitä kaikkea he paperista tekevät. Mutta origameilla onkin heille suurempi merkitys. Shintolaisuskossa on käsite nimeltä kami. Se on tosi monisyinen asia; hyvä tai paha, luonnosta löytyvä tai tehty, kokonainen tai paloiteltu, mutta joka tapauksessa pyhä tai kunnioitettu asia/ilmiö.

Origami kunnioittaa paperia. Paperintaittelun alkuperäiseen ajatukseen kuuluukin usko siitä, että tällainen paperi kutsuu kami-hengen paikalle ja poistaa pahat henget. Origameihin liittyy paljon symboliikkaa ja uskomuksia. Origamikurkia taitellaan toiveen toteutumisen puolesta. Rauhansymboliksi se nousi Hiroshiman pommituksen jälkeen, kun eräs loukkaantunut pikkutyttö taitteli niitä. Ranskalainen origamitaiteilija Didier Boursin on liittänyt sen korttiin. Paperin kokoa säätämällä saa kirjekuoriin hyvin sopivia kortteja. 15x25 kokoisesta arkista tulee A5 kokoinen kurkikortti pystysuuntaan, 10x25,5 vaakasuuntaan. Löysin itse asiassa tämän taitteluohjeen myös YouTubesta. Tekijä tekee kurjen mielestäni väärään reunaan, itse tykkään enemmän siitä, että se on vasemmalla puolella. Mutta linkitän sen nyt tähän. Osa1 ja osa2


Teimme me muunkinlaisia kortteja...


Paperin valinta näyttelee merkittävää roolia origamin luonteessa, huolellisuus ja taitosten terävyys ovat myös tärkeitä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.


Lisäksi origamitaittelun avulla voi tehdä tyylikkäitä lahjarasioita pikkulahjoille tai viesteille.


Ja täytyy muistaa, että paperia on monenlaista. Lahjapaperia, vanhoja nuotteja, karttoja, kopiopaperia, aikakausilehtiä... Kunhan se on vaan oikean muotoinen, useimmiten neliö. Siis tarkasti neliö, ei jotain sinne päin.

2 kommenttia: