tiistai 24. marraskuuta 2015

Juicea ja tuoksupotpourri

Tänään on kulunut 9 vuotta siitä, kun armoton sananikkari ja musiikintekijä Juice nukkui pois. Tämä "Suomi-rockin Kekkoseksikin" kutsuttu herra oli todella monipuolinen mies. Laaja tuotanto käsittää musiikin lisäksi myös lastenkirjallisuutta, runoja, käännöstöitä, pakinoita, kolumneja jne. Tässä välissä haluan ottaa osaa myös muutaman päivän sisään tapahtuneiden säveltäjä, filosofi Jouni Kaipaisen sekä arkkitehti, taiteilija Sakke Laitisen poistumisen aiheuttamaan surutyöhön.


Minulla oli viulistina ilo olla mukana tekemässä Juicehistoriaa. Vuonna 1991 pidettiin Tampere-talossa konsertti, jossa Juicen musiikkia soitettiin sinfoniakokoonpanolla. Musiikin sovituksesta ja orkesterin johdosta vastasi Tuomas Lampela. Orkesteri, The New Generation Orchestra, koottiin Turun, Tampereen, Helsingin ja Radion sinfoniaorkesterien huippuammattilaisista. Konsertti oli menestys ja jopa Juice itse oli mukana esiintymässä. Hän lauloi Norjalaisen villapaidan. Konsertti taltioitiin ja julkaistiin nimellä Juicinfonia. Se on edelleenkin ainoa suomalaisesta musiikista tehty classic rock -levytys.

 voc. Toni Lähteenmäki

Mutta vähän askarteluasiaa. Tein adventtikynttelikön alle tulevalle tarjottimelle potpourrin tuoksua tuomaan. Siihen käytetään useimmiten kuivattuja kukan terälehtiä, mutta minä halusin näin joulun kunniaksi mausteisen potpourrin. Laitoin vadille:

- maustepippureita
- tähtianiksia
- kokonaisia neilikoita
- murskattuja kanelitankoja
- kuivattuja appelsiininviipaleita
- kuivattuja laakerinlehtiä
- muutaman männynkävyn
- kun kuusi tuodaan sisälle, lisään joukkoon vielä muutaman oksanpalasen

Eteerisinä öljyinä käytin mandariinia ja katajaa, sillä niitä sattui olemaan kaapissa valmiina.


Oikaisin valmistusvaiheessa hieman. enkä sulkenut eri ainesosia keskenään tiiviiseen purkkiin "tekeytymään". Eteeristen öljyjen kanssa tämä vaihe ei kestä kuin muutaman tunnin. Jos potpourria haluaa tehdä perinteisemmällä tavalla fixatiivin kanssa, voi tuoksujen tekeytymiseen mennä jopa 6 viikkoa. Koska halusin kaikki tuoksut esille, eikä niiden täydy kestää kuin kuukauden verran, niin vain möyhin vähän muita aineita kuin appelsiinia ja männynkäpyjä. Sen verran, että niiden rakenne hieman rikkoontui. Säästin toki laakerinlehtiä, tähtianiksia ja kokonaisia kanelitankoja koristeluun.


Appelsiinit kuivatin uunissa. Leikkasin kaksi appelsiinia ohuiksi, n. 3mm:n viipaleiksi, levitin leivinpaperin päälle ja sirottelin päälle hitusen tomusokeria kiiltoa tuomaan. Uunin laitoin 75° ja viipaleet sinne viideksi-kuudeksi tunniksi. Aika riippuu viipaleiden paksuudesta. Uuninluukun väliin kannattaa laittaa esim. lusikka, jotta se pysyy hieman raollaan. Tämä siksi, että appelsiineista lähtevä kosteus pääsee ulos. Ekasta satsista (joita tuossa tarjottimellakin on) tuli hieman tummia, mutta tämä toinen on jo oikein onnistunut. Musta aurinko nousee, appelsiineissakin.


Kokoamisvaiheessa tipautin kahteen männynkäpyyn pisaran katajaöljyä ja muutamaan appelsiiniviipaleeseen mandariiniöljyä. Jos tuoksut laimenevat huomattavasti, voin murskata pohjan ainesosasia enemmän ja taas täyttää kotimme ihana, jouluinen tuoksu. Tai voin suihkuttaa sumutinpullolla hieman vettä ja möyhiä alustaa. Nämä adventtikynttiläkipot eivät kamalasti lämmitä potpourria, mutta voihan loppujen lopuksi siirtää kipot syrjään, kostuttaa ainesosia hieman ja laittaa tuikut suoraan alustalle. Ja taas tuoksuu!

Ja kun nyt ollaan siirtymässä syksystä talveen, niin vielä Syksyn sävel.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti