tiistai 17. marraskuuta 2015

Leipää ja onnitteluja

Tänään on kotitekoisen leivän päivä. Mutta paljon suurempi asia on se, että mieheni täyttää vuosia! Onnea siis rakkaalleni ♥ Olethan miltei saman näköinen kuin muutkin tänään syntyneet, kuten Vespasianus, Atahualpa tai Rock Hudson. Kulmakarvojakin löytyy kuin Martin Scorsesella, luonnetta kuin Danny DeVitolla ja musikaalisuutta kuin Martin Barrella. Kun vielä osaat puhua kuin Kasimir Leino, olet älykäs kuin Eugene Wigner ja muuntautumiskykyinen kuin RuPaul Charles, en olisi parempaa kumppania rinnalleni voinut saada ♥

Onnittelulaulu SIG: Hyvää syntymäpäivää

Kotitekoista leipää, nykyään niin harvinaista herkkua. Kauppojen hyllyt notkuvat eri muotoisia ja värisiä limppuja, mutta niin harva jaksaa enää leipoa leipänsä itse. Kuitenkin se on ihan älyttömän simppeliä, siitä tulee ihana tuoksu, vaihtelu on aivan loputon ja lopputuloksesta ei löydy ainakaan niin paljoa E-alkuisia ainesosia kuin kaupan hyllyn vastaavista tuotteista. Nykyään olen aivan ihastunut pataleipiin ja sämpylöihin. Meillä syödään aamuisin puuroa, joten jos sitä jää jäljelle, teen usein sämpylöitä. Itse asiassa joskus keitän puuroa yliannoksen ihan vain voidakseni tehdä niitä.

Pataleivän teen valurautapadassa, Meidän patamme on valtava, joten olenkin vihjaillut joulupukille tarpeesta saada pienempi. Mutta toisaalta, ei se meitä haittaa. Pikkuleivästä tulee vaan lättänämpi herkku. Söimme isänpäivälounaaksi kalasalaattia ja tämä leipä meni kokonaisuudessaan siltä istumalta!



Peruspataleipä

3½ dl hiivaleipäjauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1½tl suolaa
½-1 dl siemeniä (itse laitoin seesamin- ja unikonsiemeniä)
4 dl lämmintä vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää lämmin vesi ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa.
3. Anna kohota yön yli lämpimässä paikassa.
4. Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi. Älä vaivaa.
5. Anna kohota n. 30 min, laita pata uunin alatasolle ja uuni lämpiämään 225°.
6. Ota pata uunista ja kumoa taikina pataan.
7. Anna paistua puolisen tuntia kansi päällä (koska meidän pata on niin iso, menee tähän 20 min.).
8. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15-20 min.
9. Laita jäähtymään ritilän päälle, älä peitä. Näin saat rapean kuoren.


Iso pataleipä

3½ dl hiivaleipäjauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
3½ dl sämpyläjauhoja
2½ tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl siemeniä tai 1 rkl muita mausteita, kuten kuminaa, fenkolia, pomeranssinkuorta, anista... 
5½ dl lämmintä vettä

Valmista samoin kuin peruspataleipä. Tämä oli uunissa puoli tuntia kansineen ja 15 min ilman kantta. Jos leivän kypsyys mietityttää, kopauta leipää esim. lusikalla. Jos leivästä lähtee "onton kumea" ääni, pitäisi sen olla kypsää.




Puuroiset yrttisämpylät

2½ dl maitoa
2 dl puuroa
2 rkl leipäsiirappia
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl kuivattuja yrttejä
n. 7 dl sämpyläjauhoja
1 dl öljyä

1. Lämmitä maito.
2. Sekoita keskenään lämmin maito, puuro, siirappi, hiiva ja mausteet.
3. Lisää jauhot vähitellen, Eri sämpyläjauhoja tarvitaan eri määrä.
4. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa.
5. Kohota liinalla peitettynä tunnin verran.
6. Leivo taikinasta n. 15 sämpylää.
7. Anna kohota ainakin ½ tuntia.
8. Lämmitä uuni 225° voitele sämpylät vedellä ja paista uunin keskiosassa 10-15 min. 


Joskus käy niin, että leipä pääsee kuivahtamaan. Muutama sekunti mikrossa usein auttaa viipaleiden tai sämpylöiden kanssa, mutta suurien leipäpalojen kanssa se ei toimi. Tässä vinkki niiden pehmentämiseen:
- Kastele leivän kuori juoksevan veden alla. Jos leivässä on jo leikkauspinta, yritä välttää veden pääsyä siihen. Jos näin kuitenkin käy, ei hätää, leivän kuivuminen uunissa vie vain kauemmin.
- Laita 150° uuniin n. 7 min. tai kunnes se on kuivunut.

Toinen niksi, jota en kyllä itse ole kokeillut, kehottaa laittamaan sellerinvarren illalla leipäpussiin, sulkemaan sen tiiviisti ja aamulla leivän pitäisi olla hyvää. Jos joku haluaa testata (meillä ei koskaan ole varsiselleriä...), niin olisi kiva kuulla toimiiko tämä vinkki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti