lauantai 9. tammikuuta 2016

Hemmotteluhetkiä äidille

Äitini täytti vuosia maanantaina. Koska menin sekaisin viikonpäivissä ja vuodenvaihde olikin viikonloppu, lahjapakettini lähti myöhässä. Mutta nyt äitini on sen saanut ja ymmärsi sekaannukseni. Voin siis paljastaa, mitä hänelle tein.

Äitini rakastaa laventelia. Heillä on myös kylpyamme. Niinpä tein hänelle sekä laventelikylpysuolaa että -kylpypommeja. Mukaan laitoin vielä ylellistä yleisrasvaa sekä jo aiemmin tekemääni kaura-hunaja-sheavoisaippuaa.

Kerron ohessa myös muutamalla sanalla, minkä ominaisuuksien takia mitäkin tuotetta käytin. Olen täysin kotikokki näiden diy-kosmetiikkatuotteiden kanssa, mutta olen yrittänyt perehtyä asioihin mahdollisimman luotettavien lähteiden kautta. Otathan tämän huomioon lukiessasi näitä kotikosmetiikka-postauksiani. Lähteinä olen käyttänyt mm. LimepopinLuontoemon ja Frantsilan sivuja sekä kirjoista Karen Gilbertin Luonnollista kauneutta, Sarah Harperin Tee itse saippuaa sekä Cheryl Couttsin ja Ada Warrenin Hyvää oloa luonnosta teoksia.


Laventelikylpysuola



3 dl epsom-suolaa
2 rkl makadamiapähkinäöljyä
½ dl kuivattuja laventelinkukkia
6 tippaa eteeristä laventeliöljyä

Sotke keskenään ja purkita. Säilytä auringonvalolta suojattuna. Helppoa kuin mikä!

Laventeli
Laventeli on erittäin monipuolinen öljy. Se rauhoittaa mieltä ja elimistöä, hoitaa ja uudistaa ihoa ja on omiaan unensaannin helpottamiseen. Sopii myös pienille lapsille.

Epsom-suola
Magnesiumsulfaatti eli epsom-suola eli karvassuola sopii loistavasti mm. kylpysuolaksi. Se rentouttaa lihaksia, auttaa mustelmiin ja turvotuksiin, lievittää kipuja, kosteuttaa ihoa ja poistaa hienhajua.

Makadamiapähkinäöljy
Kosteuttaa ja suojaa erityisesti kuivaa ja ikääntyvää ihoa. Se sisältää runsaasti palmitoleiinihappoa, joka on hyvin vastaavaa ihon oman rasvan koostumuksen kanssa (ja joka vähenee ikääntymisen myötä). Sen antioksidanttiset ominaisuudet myös suojaavat ihosoluja. Imeytyy hyvin.


Sihisevät laventelikylpypommit



50g sitruunahappoa
65g ruokasoodaa
50g maissijauhoa
2 rkl sokeria
2 rkl kuivattuja laventelinkukkia
6 tippaa eteeristä laventeliöljyä
vettä suihkupullosta
silikoninen jääpalamuotti tms.

Muokkasin ohjeen viime vuoden alussa ilmestyneestä Kodin kuvalehdestä.
Sotke kuivat aineet keskenään. Lisää eteerinen öljy tippoina sinne tänne. Lisää vettä hienojakoisimmalla suihkulla suihkaus kerrallaan, kunnes rakenne juuri ja juuri pysyy kasassa. Varo käyttämästä liikaa vettä! Painele tiiviisti silikonimuotteihin ja anna kuivua yön yli. Irroita varovasti.

Sitruunahappo ja ruokasooda yhdessä aiheuttavat kemiallisen reaktion, joka synnyttää hauskaa sihinää ja poreilua veteen joutuessaan. Puhutaan myös että niin soodalla kuin sitruunahapollakin olisi ihoa hoitavia ominaisuuksia, mutta paljon on puolesta ja paljon vastaan. Varmaankin hyvin yksilökohtaista. Minä itse olen kyllä tykännyt näistä (täytyihän minun tehdä koesatsi ennen lahjaksi antamista).


Ylellinen yleisvoide



100 g aloevoita
100g kaakaovoita
100 g sheavoita
100 g kookosrasvaa
eteerisiä öljyjä maun mukaan (yht. n. 60 tippaa), itse käytin sitruunaa, greippiä ja limettiä.

Sulata kaikki rasvat vesihauteessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi aina välillä vatkaten. Lisää eteeriset öljyt ja vaahdota sähkövatkaimella kermavaahtomaiseksi. Purkita. Tästä satsista tuli 8 100ml purkkia. Huom! Ole tarkkana siitä, ettei rasvojen joukkoon missään vaiheessa pääse tippaakaan vettä!

Aloevoi
Hoitaa ihoa kuin aloe vera. Koostumukseltaan kevyt ja hyvin imeytyvä. Sisältää runsaasti A-, B-, C- ja E-vitamiinia, foolihappoa ja koliinia. Omaa myös tulehduksia vähentäviä ominaisuuksia.

Kaakaovoi
On ns. kova rasva, joka huoneenlämpöisenä tekee rasvasta tiiviimpää, mutta iholle joutuessaan pehmenee sopivasti. Se sisältää paljon E-vitamiinia ja auttaa ihoa tuottamaan kollageenia, joka vähentää ikääntymisen merkkejä. Se suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä ja sen sanotaan olevan ylivoimaisesti paras ihon kosteuttaja.

Sheavoi
eli karitevoi. Sisältää paljon A-, E- ja F-vitamiineja sekä allantoiinia. Parantaa ja suojaa kuivaa, halkeillutta ihoa. Vähentää ihon punoitusta. Vahvistaa ihon elastisuutta ja soveltuu hyvin raskausarpien hoitoon. Sopii myös vauvoille. Sisältää suojakertoimen 4. Huom! Pähkinä- tai lateksiallergikot saattavat saada oireita karitevoista!

Kookosöljy
Sisältää paljon lauriinihappoa, jota luonnossa esiintyy ainoastaan äidinmaidossa. Sillä on tulehduksia ehkäisevä ja niiltä suojaava vaikutus. Varsinainen monitoimirasva, joka vaahdottuu hyvin. Huoneenlämmössä semikiinteä, mutta sulaa nopeasti. Toisten mielestä imeytyy hyvin, toisten huonosti. Monia terveysvaikutuksia myös sisäisesti nautittuna, kannattaa olla kuitenkin tarkkana, että sisäisesti nautitaan nimenomaan neitsytkookosöljyä. Tietoa tutkimuksista sekä linkkejä niihin kookosravinto.fi:n sivuilla. Muista kriittisyys!

Sitruuna
Virkistää, raikastaa ja rauhoittaa mieltä. Auttaa keskittymään. Voi auttaa ihon kutinaan. Auttaa ylläpitämään verenkiertoa ja immuunijärjestelmää. Suonikohjuihin ja raskausarpiin.

Greippi
Virkistää mieltä ja parantaa keskittymiskykyä. Auttaa kehoa puhdistumaan kuona-aineista ja hellii ihoa. Selluliittiin ja masennuksen estoon.

Limetti
Lisää henkistä vireyttä, energisoi ja kirkastaa ajatuksia. Lievittää hyönteisten pistoja.


Kaura-hunaja-sheavoisaippua



1 kg Kaura-sheavoi saippuamassaa
½ dl hunajaa
n. 30 tippaa eteeristä patsuliöljyä

Kaura
Kauran oma antioksidantti, avenantramidi, rauhoittaa ihon ärsytystiloja ja lievittää kutinaa. Kaura sisältää myös paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mm. piitä, joka vahvistaa sidekudosta. Hiutalemuotoisena se myös kuorii ihoa hellästi.

Hunaja
Rauhoittaa, kirkastaa, kosteuttaa, lisää ihon aineenvaihduntaa, poistaa kuona-aineita. Luonnon oma "antibiootti" joka sisältää yli 200 eri vitamiinia, mineraalia, entsyymiä ja aminohappoa.

Patsuli
Antiseptinen, tasapainottaa rasvaisuuteen ja akneen taipuvaista ihoa. Käy hyvin myös kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Tehoaa tulehduksiin ja sieniin. Poistaa nestettä ja vähentää ruokahalua. Rauhoittaa, vahvistaa ja kohottaa mielialaa. Afrodisinen.

4 kommenttia:

  1. Huippulahja, varmasti oli mieleinen! Onko Suomessa helppo hankkia aineksia kotikosmetiikkaan? Ostatko omasi kaupasta vai tilaatko netistä? Täällä Brysselissä on joskus yllttävän vaikea löytää näitä erikoistuotteita, mutta jos tiedät hyvän nettikaupan niin kerro vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaan kaiken. Ei Turusta oikein saa muita kuin ruohonjuuren tuotteita. Mutta hyviä nettikauppoja on Limepop, Saippuapaja, Lahtisen vahavalimo, Pieni tuoksukauppa. Limepopilla on hyviä ja kivoja reseptejä, joita olen käyttänyt. Esim. en ole näitä hiuksia pessyt kertaakaan kaupan shampoolla. Tai käyttänyt kaupan hoitoaineita.

      Poista
    2. Kiitos hyvistä vinkeistä, lähdenkin tästä tutustumaan tarjontaan :-)

      Poista
    3. Onnea ja omien "sotkotuksien" löytämisen iloa!

      Poista