tiistai 22. syyskuuta 2015

Spring Plumage

Nyt se on valmis! Se uhoamani sulkatakki, joka on saanut innoituksensa Dreambird-huivista. Tein sitä pikkuhiljaa, kokeillen ja olen niin tyytyväinen. Tosin, täytyy myöntää, että nyt kun se on valmis, olisin jo silmukoiden luonnista saakka voinut tehdä jotain hieman toisin. Olisin voinut luoda ne suoraan pyöröpuikolle, kuten tässä Garnstudion ohjevideon toisessa osassa näytetään. Ja sitä päättelyä... Koska valitsin sulkiin kahta eri yksiväristä lankaa, en voinut  kuljettaa niitä työssä mukana. 29 sulkaa ja koko takki kaksinkertaisella langalla...


Mutta siitä viis. Puikkoina minulla oli kaksi metristä pyöröpuikkoa kokoa 4,5. Lankana harmaassa Drops'n Baby Merino mix, värit harmaa ja tummanharmaa. Sulkiin puolestaan käytin Drops'n, Baby Alpaca Silk, värit punainen ja ruskea. Niitä oli ihana neuloa. Etusormeeni muodostunut "lankavako" ei ärtynyt yhtään! Ja täytyy sanoa, että tämä on pehmeä ja lämmin. Mielestäni takki myös laskeutuu todella kauniisti.


Takki neulottiin yhtenä kappaleena aloittaen oikealta edestä. Silmukat luotiin nk. väliaikaisella luontitekniikalla (Provisional cast-on). Kun olin päässyt koko kappaleen loppuun, kiinnitettiin etuosien yläreunat olkasaumoihin ja kudottiin huolittelureuna. Sitä varten poimittiin silmukoita, käytettiin jo alussa luotujen silmukoiden toista puolta ja kudottiin niihin putkineulosta neljällä silmukalla. Siinä vaiheessa kyllä tuntui siltä, että tämä ei lopu ollenkaan, mutta kaunishan siitä tuli.Jokaista sulkaa varten lisättiin kerroksen loppuun silmukoita, jotta saatiin sulan pää "ulos" neuleesta. Löysin netistä itselleni uuden tavan luoda lisäsilmukoita, joustavasti ja siististi. Ja helposti. Video siitä löytyy täältä. Vastaavasti tietenkin piti myös päätellä silmukoita työn kuluessa. Siihen käytin jssbo-tekniikkaa. Videolinkki sihen löytyy tästä. (En muuten ole koskaan tajunnut sitä, kuinka voi kutoa niin, että pitää lankaa oikeassa kädessä. Minusta se on ihan älyttömän hankalan näköistä.) Mutta näin sain helman sulanpäistä joustavat ja siistit.


Hihoja varten poimittiin taas silmukoita. Poimin ne virkkuukoukulla, koska mielestäni niin tulee siistein jälki.


Sitten hihat, päättely ja takki oli valmis!

Eilen vietettiin Syys-Mattia. Päivä oli vanhan kansan keskuudessa tärkeä, suurien juhlapyhien veroinen. Silloin "virallisesti" alkoivat talven puhdetyöt, jotka päättyivät Kevät-Mattiin. Karhujen ja käärmeiden uskottiin aloittavan talviunikautensa, viimeiset nauriit nostettiin pellosta ja omenat puista. Olihan syyspäivän tasaukseen enää kaksi päivää aikaa.

Tänään puolestaan vietetään Hobbittipäivää, sillä Frodo ja Bilbo Reppuli viettävät syntymäpäiviään. Halusin ottaa tämän esille vain, koska yksi nuoruuteni lempikirjoista oli Lohikäärmevuori, nykyinen Hobbitti. Munkkiniemen kirjastosta se löytyi lastenosastolta. Taru Sormusten Herrasta puolestaan oli aikuistenosastolla, josta me lapset emme saaneet lainata kirjoja. Mutta onneksi ne löytyivät kotoa, vanhempieni kirjahyllystä. Mutta itse kirjahan oli silloin tämännäköinen, kuinka moni muistaa?


Tänä aamuna oli niin mukava kääriytyä lämpöiseen sulkatakkiin sädehoitomatkalla. Eikö siinä neuleessa ole jotakin hobbittimaista? Ei aina tarvitse matkustaa Keskimaahan saakka saadakseen tarunhohtoisuutta elämäänsä. Annetaan mielikuvituksen lentää ja sulkien viuhua, tehdään itse arkeen taikaa =)


11 kommenttia:

 1. Todella upea ja taidokas takki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Tiia, tykkään itsekin. Ei sen tekeminen loppujen lopuksi niin vaikeaa ollut, kunhan ensin hokasi kaikki tekniikkajutut. Jos toisen teen, on se sitten jo paljon helpompaa =)

   Poista
 2. Uskomattoman hieno takki! Ohje kuulostaa niin mutkikkaalta, että tuskin itse uskaltaisin lähteä kokeilemaan, mutta lopputulos näyttää kyllä kaiken vaivan arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas Saturnina. Alussa tuntui hankalalta, ohjetta on 70 sivua! Käytin paljon aikaa sen lukemiseen ja suomentamiseen, mutta kun pääsin jyvälle tekniikoista se oli yllättävän helppoa. Lyhennetyt kerrokset toistuivat samanmoisina ja kun kaikki muutkin kommervenkit sain haltuun, saatoin ihan hyvin kattella telkkaria ja keskustella samalla kun neuloin. Eli luota itseesi ja aloita =)

   Poista
  2. En ole ikinä neulonut 70-sivuista ohjetta, hyvä jos 10! Mutta tämä malli on kyllä niin kertakaikkisen kaunis että se pääsee jonotuslistalle :-)

   Poista
 3. Hieno on takkisi.
  Minä neulon tällähetkellä sitä Dreambird-huivia ja sulkalankoina kahta eri lankaa, yksivärinen ja liukuva toisena. Kyllä minä saan kuljetettua niitä yhdessä eteenpäin, etten ole katkaissut välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuljetatko molempia lankoja sen viiden silmukan verran, vai miten sen teet? Uteliaana =)

   Poista