sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Käsitöitten taikaa

On ollut nyt niin monta harmaata päivää peräkkäin, että päätinpä tehdä valmiiksi - eli siis päätellä, ommella kasaan, napittaa - muutamia hitusen keskeneräisistä ja uusista käsitöistä. Puhuinkin aiemmin jo olohuoneen uusista pöytäliinoista. Niistä isoimman sain valmiiksi jo ennen leikkausta, mutta toisen pikkuliinoista virkkasin sitten sairaalassa. Oli se kätsyä, kun tuijotteli koneelta telkkaria ja puuhasteli käsillään. Aika meni joutuisasti eikä ehtinyt ihan kauheasti hapantua siinä ympäristössä. Tässä nuo nyt valmiina ja tykönä on yksi pääsiäiskoreistani ja pari virkattua munaa. Ja osa uusista keväänvihreistä lasinalusista.Ison liinan ohje löytyi täältä ja pikkuisemmat muokkasin sitten ihan omasta päästä. Lasinalusille ei mulla ohjetta ole, mutta tuon huovutetun kanakorin löysin Dropsin sivustolta. Olen aivan ihastunut niiden huovuttuviin lankoihin ja käyttänyt niitä monissa töissäni. Ja Turustahan löytyy Kauppiaskadulta Mehiläisen naapurista ihana käsityöliike, josta Dropsin lankoja voi ostaa. 

Tyttäreni Elisa tilasi minulta parveketossut. Hän oli valinnut mallin ja langat ja minähän pistin puikot heilumaan. Koneella huovuttaminen on hauskaa ja helppoa - pitää vain muistaa puhdistaa nukkasihti usein. Kun olin saanut tossut neulottua valmiiksi, olin kyllä aivan ihmeissäni siitä, että mitä näistäkin tulee. Kuvassa on mitoille suuntaa-antavana mukana fiskarsin yleissakset.Lankana oli Dropsin Eskimoa ja puikkokokona 8. lopputuloksesta tuli aivan hyvä, viimesilauksena suutarimieheni laittoi näihin ohuet kumipohjat ja minä ompelin koristeeksi napit. Kyllä nyt kelpaa tassutella eikä haittaa mitään, vaikka parveke olisi hiukan märkä.


Sain myös napitettua erään huovutetuista kasseistani. Niitä on kiva tehdä ja kun taitoni tässä karttuvat alan suunnitella ihan omia lokeroita kassien sisälle. Konehuovutuksessa kun on aina ne omat kutistumisjuttunsa. Ensin tehdään aivan valtava neule tai virkkaus, sitten pestään ja se kutistuu aivan ikkupikkuiseksi, jonka jälkeen työ venytetään muotoonsa. Mutta tässä tämä kassi, on neulottua ja virkattua ja lankana taas Eskimo. Ohje löytyy täältä.


Ja nyt kun päästiin huovutuksen makuun, niin laitetaanpa näytille vielä kissoille huovuttamani kori. Sinä olen neulonut lyhennetyillä kerroksilla ison ympyrän, jonka sitten huovutin. Toinen kissoistamme, "Inkku" on ominut sen itselleen aivan täysin, itse asiassa nukkuu siinä tälläkin hetkellä. Onhan se 100% villaa, lämmin, reunallinen ja niin oma paikka. Taustalla loikoilee puolipitkäkarvainen sisarensa Pörrö eli "Pööde". Nämä siskokset kotiutuivat meille muutama vuosi sitten jo miltei vuoden ikäisinä neitosina. Alkuperäiselle perheelle tuli astmaa ja heidän täytyi niistä luopua. Enhän millään voinut vastustaa kiusausta tällaisista kokoharmaista siskoksista...


Olen siis ahkeroinut parin viime viikon aikana. Onpa töitten joukkoon tullut muutamat sukatkin. Elisalle tuollaiset superpehmeästä langasta neulotut kierreresorivartiset varpaanlämmittimet ja miehelle nostetuilla silmukoilla koristetut raitasukat. Miksiköhän mulle tulee miesten sukkia kutoessa aina sellainen olo, että olen tekemässä kanootteja?Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä sain myös liitettyä toisiinsa toisen tähän pääsiäiseen valmistamani korin osaset. Virkkasin nämä jo tovi sitten, mutta ompelutyöt sai tehtyä vasta muutama päivä sitten. Nyt on tällä hetkellä hedelmillä täytetty kori valmis ja sen myötä onkin kiva toivottaa teille kaikille oikein hyvää alkavaa pääsiäisviikkoa!
1 kommentti:

  1. Kauniita käsitöitä sinulla :) Kori kissoineen herätti oitis huomioni, sillä samanvärinen kissa sulostuttaa elämääni loikoilemalla tällä hetkellä sylissäni ja kerjäten rapsutuksia :)

    VastaaPoista