lauantai 6. helmikuuta 2016

Porkkanaa kakussa ja kosmetiikassa

Keskiviikkona vietettiin porkkanakakun päivää. Kyllähän tämäkin makea herkku ihan oman juhlansa ansaitsee. Porkkanakakkuja syötiin jo keskiajalla. Sokeri oli arvokasta ja porkkana makeutensa ansiosta sopi hyvin erilaisiin leivonnaisiin ja vanukkaisiin. Toisen maailmansodan aikana kärsittiin jälleen sokeripulasta ja porkkanakakku kohosi uudelleen suosioon. Samoihin aikoihin se rantautui Amerikkaan saavuttaen siellä huippuvastaanoton. Moni luuleekin erheellisesti sen olevan sieltä kotoisin, mutta kyllä se ihan eurooppalainen herkku alunperin on. Olen kokeillut monia eri versioita, mutta aina päädyn tähän samaan Valion sivuilta bongattuun reseptiin. Ainoat muutokset ovat valkoisen sokerin vaihtaminen kookossokeriksi ja se, että kuorrutetta tulee tuplasti. Tähän versioon laitoin tuorejuustoksi sekä koskenlaskijaa että appelsiinituorejuustoa. Tämä on kyllä niin herkkua!


Vaikka porkkanaöljyä on totuttu pitämään "rusketusöljynä", sopii se hyvin myös ihonhoitoon. Beetakaroteenia ja useita vitamiineja (A, B, C, D, E, F) sisältävänä se on loistava piristysruiske talvesta väsyneelle iholle. Mehiläisvaha suojaa ihoa viimoilta ja kuivuudelta. Siljan 2. nimppareita juhlistamaan tein meille kaikille talveen sopivaa mehiläisvaha-porkkanaöljyä. Reseptin tähän - kuten useisiin muihinkin kotikempparituotteisiini - löysin Limepopin sivuilta. Pohjaöljyinä käytin makeaa mantelia ja makadamiapähkinää. Se tuntuu ihanalta!


Lisäksi tytöille tein niinikään Limepopin ohjeen mukaan ripsiseerumia. Jännityksellä odotan tuloksia ja kommentteja.


Räätälöin Siljalle myös puhdistusemulsion ja kasvoveden. Koska hänen ihonsa on tyypiltään epäpuhdas, tein vesifaasin rohtoraunioyrtistä. Käytin myös öljyfaasissa avokadoöljyn tilalla raunioyrttiöljyä. Eteerisinä öljyinä käytin teepuuta ja limettiä. Kasvoveden tein yksinkertaisesti lisäämällä taikapähkinäveteen muutaman tipan eteerisiä teepuu ja sitruunaruohoöljyjä. Näitä on kyllä hitsin kiva tehdä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti