maanantai 13. huhtikuuta 2015

Vähän inkivääristä ja kurkumasta

Tässä on pari viikkoa mennyt totaalisessa hiljaiselossa. Toinen leikkaus on onnellisesti takanapäin. Sekin meni hyvin, sääli vaan että dreeni lakkasi toimimasta jo 3 päivää leikkauksen jälkeen. Nyt juostaan punktoitavana pari kertaa viikossa. Ikävämpi asia tämän leikkauksen jälkeen on ollut jatkuva pieni lämpö. Ulkona olisi ihana, mitä keväisin ilma, mutta olen kotipotilas kunnes lämpötilani on alle 37 astetta. Sain myös arvion jatkohoidoista, jotka pitävät sisällään koko paketin sytostaatteineen ja säteineen. Syöpätyyppini on niin harvinaislaatuinen ja jakautumisaste niin korkea, että esim. suun kautta otetut lääkkeet ovat tehottomia. Haavan ja olon paranemista sekä näiden hoitojen aloittamista odotellessa voinkin vaan yrittää ruoka-aineilla vahvistaa ja tukea paranemisprosessia ja kropan jaksamista tulevissa, rankoissa hoitomuodoissa.

Olen aiemmin hehkuttanut teille ihanien smoothieitten teosta ja nauttimisesta. Nyt kun oli nuo pari sairaalapäivää, huomasin kehossani niiden puuttumisen. Tein itselleni heti kotiin päästyäni avocadosta ja pinaatista ison juoman. Se meni hetkessä ja oikein tunsin, kuinka jokainen solu huusi janoaan ja kurkotteli kohti vitamiineja ja hyvää oloa. Tähän smoothieen kuuluu olennaisena osana raastettu, tuore inkivääri, kurkuma (jauhettuna, tuoretta on vaikeaa saada) ja niiden kanssa ehdottomasti nautittava mustapippuri (vastarouhittuna).

.
Inkivääri on vanhastaan tuttu monelle aasialaisen lääketieteen perusrohtona. Sillä on hyvän makunsa lisäksi lukuisia länsimaisen lääketieteenkin noteeraamia vaikutuksia. Inkivääri on tunnettu pahoinvointilääke. Sen sanotaan helpottavan tulehduksia, nivelkipuja - jopa reumaattisia -  ja astmaoireita. Lisäksi sillä on syöpäkasvaimia hillitseviä vaikutuksia. Sitä on tutkittu lähinnä paksusuolen syövän kannalta, mutta miksi ei siitä muutenkin olisi iloa. Joka tapauksessa inkivääri on hyvää, sopii hyvin myös marjasmoothieihin ja sillä on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ylen Akuutissa on pieni, kiva tietoisku inkivääristä.

Kurkuma (vuoden 2010 rohdoskasvi) puolestaan on suomalaisille kenties tuntemattomampi mauste. Se on olennainen osa curry -maustesekoitusta ja antaa sille sen ominaisen keltaisen värin. Kutsutaanpa sitä myös köyhän miehen sahramiksi - juuri tämän värjäysominaisuutensa ansiosta. Kurkumaa tutkitaan paljon ympäri maailmaa ja sillä on todettu olevan paljon tulehduksia ja syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Kurkumalla epäillään olevan muistia parantavia, jopa Alzheimerin tautia pysäyttäviä vaikutuksia. Näiden tieteellinen toteennäyttäminen on vielä vaiheessa, mutta tutkittavana. Kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on vuosituhansien ajan käytetty masennuksen hoidossa. Kurkuman vaikuttava ainesosa, kurkumiini, imeytyy kuitenkin elimistöön huonosti. Siksi kurkuman kanssa tulee aina nauttia mustapippuria, joka nostaa imeytymisprosentin jopa tuhatkertaiseksi. Mikään ravintoekspertti en todellakaan ole. Olen entinen viulisti, humanisti, käsityöihminen, perheenäiti - joka vaan on hurahtanut hakemaan tietoa erilaisista hyväätekevistä asioista. Jos nämä mausteina pidettävät aineet eivät syöpää estäkään tai tuhoakaan, ovat ne silti oiva lisä jokapäiväisessä ruoasta nauttimisessa. Lisäksi ovat tietysti sipulit, erityisesti valkosipuli, kaalit, tomaatit (huom! varsinkin miehet!), marjat, viinirypäleet ja vihreä tee lukuisten muiden hyväätekevien ruoka-aineiden lisäksi. Kartan termiä superfood, sillä pidän sitä lähinnä markkinointi-ilmaisuna poikkeuksellisen ravinnetiheille ruoka-aineille, mutta uskon silti siihen että on olemassa elintarvikkeita, jotka auttavat meitä voimaan paremmin - yksilöllisesti tottakai. Kyllä mustikat, tyrnimarjat, mustaherukat, nokkoset, aloe verat ym. jostakin ovat kannuksensa ansainneet!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti