keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Hyvää museoviikkoa

Minä pidän museoista. Niissä on oma tunnelmansa. Jostain syystä kuitenkin oman kotikaupungin ja lähiseutujen museot ovat huonommin käytyjä kuin naapureiden. Itse asiassa uskon kolunneeni esim. Pariisin museot paremmin läpi kuin nykyisen kotikaupunkini Turun tai lapsuuden-/nuoruudenkaupunkini Helsingin. Tällä viikolla vietetään museoviikkoa ja tänään 18.5. on kansainvälinen museopäivä. Teemana tänä vuonna on Museot ja kulttuurimaisema.


Usein on vallalla käsitys, että museoissa käynti olisi kallista. Toki, yksittäisinä käynteinä jos usein käy, niin kyllä. Mutta jos haluaa käydä useammin, eri kaupungeissa tai vaikkapa vaan samassa museossa uudestaan ja uudestaan, niin kannattaa harkita museokortin hankkimista. Se on voimassa vuoden ensimmäisestä käyttökerrasta, sillä pääsee yli 200 eri museoon ympäri Suomen ja on hinnaltaan vain 59 euroa. Tuolta museot.fi -sivustolta löydät tiedot 919 museosta ympäri Suomen. Paikkakuntakohtaisesti - kätevää.


Minä olen ystävättäreni kanssa suunnitellut lähikulttuurimatkaa Paimioon. Mitä, Paimioon, mitä sieltä muka voisi löytyä? Itse asiassa ihan riittävästi koko päivän reissuun. Pääkohteena on Käsityömuseo Miila. Siellä voi tutustua historian ohessa siihen, miten käsityöt ovat vaikuttaneet ihmisten arkeen. Samalla voisi käydä tutustumassa Paimion kotiseutumuseoon. Arkkitehtuurin saralla täytyy tutustua Paimion 1689 rakennettuun Pyhän Mikaelin kirkkoon sekä Alvar Aallon suunnittelemaan Paimion parantolaan.


Paimiosta löytyy myös muutama sellainen liike, joissa on tällaisille puuhasteluihmisille vaikka mitä hipelöitävää. Vanhassa navetan kivijalassa sijaitsevasta Adalmiinan Helmestä löytyy ihanuuksia aivan joka lähtöön. Haluaisin tutustua myös paljon kurssitoimintaakin järjestävään Sallan Pajaan ja ihania, nerokkaita, kierrätysmateriaalista valmistettuja neulontatarvikkeita valmistavaan Succaplokkiin. Sillä on Paimiossa pieni tehtaanmyymälä. Lounaalla voisi käydä kukkaloiston keskellä, Café Atsaleassa. Kyllä, hyvin saisi koko päivän kulumaan kulttuurimatkalla Varsinais-Suomalaisessa, kivikaudelta lähtien asutetussa, nykyään runsaan 10 000 asukkaan Paimiossa.

Mustion kartanolla kesällä 1997

Silloin kun lapset olivat pieniä, teimme ajomatkoista erilaisia pysähtelemällä esim. kurkkimaan jotain raunioita tai kartanoita, ihastelemalla luonnonkauniita paikkoja - joilla usein söimme eväitä, tutustumalla iki-ihanaan Fagervikin ruukkialueeseen... Muutaman vuoden päästä saankin sitten jo tutustuttaa pikkumiestä vaikkapa Someron peltotyökalumuseoon. Mitäköhän kaikkea muuta mielenkiintoista sieltä suunnalta löytyisikään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti