maanantai 21. joulukuuta 2015

21.12. Joulukuusi

Yksi meidän perheen ehdottomista jouluun liittyvistä asioista on kuusi. Aito kuusi, ei mikään muovinen. Tuoksuva, vihreä, koristeltu puu. Väliäkö sillä, että havunneulasia löytyy vielä juhannuksena, tai sillä, että alimmat koristeet kierivät pitkin lattioita kissojen leikkikaluina. Mutta kuusi täytyy olla. Ehdottomasti.


Ikivihreät puut ovat olleet ikuisen elämän symboleita jo egyptiläisten ja kiinalaisten muinaisissa yhteisöissä. Euroopan pakanauskoissa puiden palvonta oli yleistä. Katolisen kirkon keskiaikaisissa seimiasetelmissa oli paratiisipuunsa. Nämä paratiisipuut koristeltiin mm. omenoin ja öylätein, syntiinlankeemuksen ja katumuksen symbolein. Yksi varhaisimmista kuusimaininnoista löytyy Tallinnasta 1441, kun raatihuoneen torille pystytettiin joulukuusi.

"omena"

Tarina kertoo Martti Lutherin keksineen joulukuusen. Hän kulki pimeän metsän läpi kotiinsa ja katseli kuusten oksien läpi tuikkivia tähtiä. Hän halusi havainnollistaa kaunista näkymää perheelleen ja toi kotiin pienen kuusen ja koristeli sen kynttilöin. Joulukuusi onkin vahvasti protestanttisen uskon jouluperinteitä. Jopa siinä määrin, että katolilaiset kutsuivat heistä erkaantunutta protestanttista haaraa "joulukuusiuskonnoksi". Tämä halveksunta johti siihen, että Vatikaanin Pietarinkirkon aukiolle ensimmäinen joulukuusi pystytettiin vasta vuonna 1982.

Tallinna 2010

Tarinan todellisuuspohja on sittemmin kiistetty, mutta joka tapauksessa kuusen hankkimisen suosio on valtava. Suomen tiettävästi ensimmäinen joulukuusi pystytettiin Helsingissä paroni von Klinckowströmin huushollissa 1829. Tai joulukuuset - niitä sanottiin olleen kahdeksan, yksi jokaiselle perheenjäsenelle. Valtakunnan ykköskuusi, Turun tuomiokirkon joulukuusi saapui tänä vuonna Raisiosta, on noin 22 metriä korkea, painaa n. 4000 kg ja sen 715 lamppua syttyivät 28.11.

Turku 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti