keskiviikko 16. joulukuuta 2015

16.12. Meidän joulukarkit

Amerikkalaiset viettävät tänään päällystä jotain suklaseen -päivää. Minä en koskaan ole ollut suklaanhimoinen, mutta täytyyhän tytöille jotain tehdä. Olen aiempina vuosina pyöritellyt tryffeleitä, keitellyt toffeeta, lusikoinut minttukarkkeja ja riisisuklaata. Kyllähän ne kaikki ovat aina lasten suihin kelvanneet, mutta tänä vuonna tilanne on toinen. Kumpikaan meistä vanhuksista (meinasin kirjoittaa aikuisista, mutta niitähän me kaikki jo olemme) ei ole perso makealle. Tytöt tulevat kyllä jouluksi kotiin, mutta eivät hekään enää pysty moisiin "urotekoihin".

Jotain on kuitenkin pakko tehdä - eihän joulu tunnu joululta jos ei saa näprätä suklaan kanssa. Löysin Valion sivuilta vinkin joulufudgen tekoon. Siinähän yhdistyvät sekä toffee että suklaa! Kommenteista säikähtäneenä keitin toffeeta ohjetta kauemmin, mutta ei välttämättä olisi pitänyt. Marmorointi ei enää onnistunut. Mutta näin kerroksittainkin olevana ne ovat hyviä ja näyttäviä. Jo pieni nokare riittää tyydyttämään makeannälän.


Meidän vanhusten joulukarkeiksi tein omenalastuja. Tästä ohjeesta tuli kaksi pellillistä.

4 omenaa
½ sitruunan mehu + vettä
kanelia
piparkakkumaustetta
(sokeria)

1. Poista omenista kota ja leikkaa ne ohuiksi, n. 2 mm viipaleiksi. Laita ne kulhoon, johon olet laittanut vettä ja sitruunamehua. Se estää omenaviipaleita tummumasta.
2. Ripottele leivinpaperille hieman (makusi mukaan) kanelia ja asettele omenaviipaleet sen päälle. Vierekkäin, ei päällekkäin.
3. Ripottele päälle piparkakkumaustetta. Jos haluat omenoista makeita, voit ripotella päälle myös hieman sokeria.
4. Laita pellit 100° uuniin ja lusikka uuninluukun väliin. Se auttaa kosteutta haihtumaan.
5. Noin tunnin kuluttua käännä lastut.
6. Anna olla vielä 1½-2 tuntia. Tarkista rapeus.


Näistä minä pidän! Ja jos sitä suklaata haluaa, mikä estää dippaamasta näitä vielä sulaan suklaaseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti