maanantai 24. elokuuta 2015

Syksy saapuu


Mikä pisti Pertun päähän, 
teki mustikan mustaksi, teki yön pimeäksi, 
toipa pellolle kokkosen, toipa tulta tupasehen.

Tänään vietetään Perttulin päivää. Tai Pärttylin. Katolinen kirkko muistelee apostoli Bartolomeusta, joka legendan mukaan nyljettiin elävältä. Tänä Isontalon Antin ja Sauli Niinistön syntymäpäivänä on muutenkin sattunut paljon. Esimerkiksi vuonna 79 eaa Vesuvius purkautui tuhoten mm. Pompeijin kaupungin, Gutenberg sai valmiiksi raamattunsa, Ranskassa alkoi Pärttylinyön verilöylynä tunnettu mellakoiden aalto ja Neuvostoliitto hajosi.Suomessa Perttulin päivä on ollut perinteisesti kesän ja syksyn taitekohta. Perttulin uskottiin heittävän kolmannen kylmän kiven järviin Jaakon ja Laurin jälkeen. Perttulina juhlittiin jo uuden sadon antimilla. Pöytään pääsivät uutisviljasta keitetty puuro, perunat ja nauriit. Pellavien ja hamppujen piti olla kerättynä ja likoamassa kankaiden kudontaa varten. Rukiin kylvökausi päättyi: "Perttuna pivo kiinni". Linnustuskausi alkoi ja säätä ennusteltiin. Kesän työt olivat pulkassa ja syys- ja talvikauden toimet alkoivat. Tytöt katselivat poikia sillä silmällä: "Ennen kesä lehmättä kuin Perttulin yö pojatta".

Perttulina pannaan viikate vaarnaan, sirppi seinään, 
äijät loukkoon, ämmät liedelle ja tytöt vintin vartehen.

Olenpa minäkin sitten jo puuhastellut täällä kesän kuumimpina päivinä syksyaikaan valmistautuen. Aloitin olohuoneen uusien pöytäliinojen virkkuun. Se kyllä keskeytyi aika piankin kun sain päähäni tehdä samoista langoista lehden mallisia lasinalusia. Löysin netistä kuvia ja sovelsin niistä sitten yllä näkyvät aluset. Lankana minulla on aina vaan riittävää Esitoa ja koukkuna 2,5. Todellakin aina vain riittävää. Uteliaana tarkistin vyötteestä langan juoksevuuden - huikeat 650m!

Tein nyt runsaitten kyselyjen takia ohjeen näihin lasinalusiin. Se löytyy täältä. Virkkausiloa!Osallistuin tässä kuussa taas Silmukan Ytimestä -haasteeseen. Aiheeksi Pipon ytimen Sini ja Silmukan saalistuksen Maija olivat valinneet isoäidinneliön. Kun sitä puuvillalankaa nyt tuossa esillä oli, tekaisin neliöistä tällaisen korin olkkarin pöydälle. Kovetukseen käytin sokerivettä. Jospa "Kaukot" nyt pysyisivät jossain muualla kuin teillä tietymättömillä. Nyt ei tästä projektista puutu enää kuin ne pöytäliinat =)


6 kommenttia:

 1. Ehdottoman kaunis ja käytännöllinen kori. Tästä tulee todella kodikas olo! Kauniita lehtiä, siis lasianalusia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasinalusiksi ne itselleni tein, mutta vain mielikuvitushan on rajana... Kiitos korikehuista, minustakin siitä tuli kiva =)

   Poista
 2. Lehdet on kauniita ja tuo kori antoi ideoita ;-)
  Ennen kaikkea, oli tosi hauska lukea oman pojan nimen "tarinaa". Ihan oli uutta asiaa minulle :-D
  Meidän esikoisen nimi on siis Perttu. Nimi on peritty mun isältä, pienellä muutoksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait vinkkejä! Perttu on kaunis nimi ja ainakin oman mielenkiinnon kohteisiin kuuluu myös nämä vanhat tavat. Kohta tulee kekriaika ja siihen olisi tulossa useampikin mielenkiintoinen juttu - kunhan vain tauti antaa myöten...

   Poista
 3. Kauniita töitä! Tuollaisia lehtiä voisin itsekin virkkailla, kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista