torstai 28. huhtikuuta 2016

Mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Tänään vietetään mustikkapiirakan päivää. Vauvailu on vienyt aikaani niin tyystin, että en ole oikein mitään käsitöitä saanut valmiiksi. Käsissäni kun niin ihastuttavan usein on oma aarteeni, uusi rakkauteni kohde. Olen niin onnellinen ja isoäitiyteen täysin hurahtanut, vauvan tuoksuun ja yninään kyllästymätön mumma.

Mutta mekin tarvitsemme omat herkuttelumme, me äidit. Niinpä ihastuimme ajatuksesta musikkapiirakka ja oikein kunnollinen, perinteinen vaniljakastike. Piirakkareseptin on nuorimmaiseni joskus koulun köksätunneilta kotiin kiikuttanut. Eipä ole sen jälkeen tarvinnut miettiä, minkälaisen marjapiirakan tällä kertaa tekisimme. Vaniljakastikkeen olen joskus jostain bongannut ja se on niin syntisen hyvää. Ruskean värinsä se saa käyttämästämme mataglykeemisen indeksin omaavasta kookossokerista.


Mustikat ovat aivan mielettemän hyviä, mutta ne ovat myös hyvin terveellisiä. Vatsarohdoksi mustikkasoppaa - siltä ei kukaan ole voinut välttyä. Uusimpien tutkimusten mukaan mustikat alentaisivat verenpainetta, parantaisivat näköä, estäisivät haitallista kolesterolia hapettumasta, parantaisivat muistia ja jopa ehkäisisivät suolistosyöpien syntyä. Tätä herkkua saa siis todellakin syödä hyvällä omallatunnolla!


Mustikkapiirakka

100g margariinia
2 munaa
1dl (kookos)sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
3-5dl marjoja

pinnalle:
1rkl perunajauhoja
1rkl sokeria

1. Sulata margariini
2. Vaahdota munat ja sokeri, lisää hieman jäähtynyt margariini
3. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniliinisokeri keskenään. Lisää vaahton joukkoon.
4. Kaada seos voideltuun vuokaan.
5. Lisää päälle marjat. (Tässä piirakassa on kaksi pientä pussillista kaupan pakastealtaasta).
6. Ripottele siivilän avulla pinnalle perunajauhot ja sokeri.
7. Paista uunin keskiosassa 200° n. 20min.



Wanhanajan vaniljakastike

1 vaniljatanko
2dl kuohukermaa
2dl maitoa
1dl sokeria
4 keltuaista

1. Kaada maito ja kerma kattilaan. Lisää vaniljan siemenet sekä myös avattu tanko kattilaan.
2. Kiehauta, anna kiehua miedolla lämmöllä pari minuuttia. Poista tanko ja jäähdytä.
3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa joukkoon hieman jäähtynyttä kermamaitoseosta. Kaada seos kattilaan, jossa on loput kermamaidosta.
4. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten kunnes seos sakenee. Varo kiehuttamasta, sillä silloin kastike juoksettuu!
5. Jäähdytä ja nauti.

Bon miann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti