'Kiira' oli pahansuopa henki, joka väijyi pihapiirissä karjaa ja lapsia. Se saattoi ilmestyä vaikka myrkyllisen käärmeen muodossa. Tältä kuitenkin vältyttiin vetämällä kelkkaa pihapiirin ympäri kaksi kertaa myötä- ja kerran vastapäivään. Toinen henkilö seurasi kelkan takana, vihtoi sitä leppävihdalla ja huusi: "Kitis Kiira metsään, tulta suuhun, savua sieraimiin, seipäällä selkään, lapiolla lautaselle." Näin metelöimällä uskottiin pihan olevan turvallinen aina seuraavaan kiiranajoon saakka. Ja keskellä hiljaista viikkoa, aikaa jolloin ei saanut edes nauraa tai viheltää!
Kuva: SKS 3723, Paavola. Kaisa Takalo vetää Kiiraa n. 1910-luvulla. Kuvaaja Samuli Paulaharju. |
Kiirastorstai oli myös muutenkin puhdistus- ja peseytymispäivä. Nurkat jynssättiin, hiukset ja parta leikattiin, rikkinäiset vaatteet poistettiin käytöstä.
Uskonnollisessa mielessä tämä torstai on tavallaan välipäivä. Tuhkakeskiviikosta alkanut katumusaika päättyy illalla ja alkaa pääsiäispäivän iltaan saakka ulottuva kolmen päivän juhla-aika, triduum sacrum, ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen. Päivän teemana on puhdistautuminen, viimeinen ateria ja ehtoollinen. Katolisissa maissa käydään ripittäytymässä, ortodoksit pesevät eritysjumalanpalveluksessa 12 apostolia esittävän papiston oikeat jalat ja luterilaisilla on ehtoolliskirkko.
Kuva: Kirkkovuosikalenteri |
Askartelin jälleen hieman pääsiäispöytään. Minulla oli ikean korkkisia pannunalusia. Ostin koristekiviä, käytin kuumaliimaa ja siitä kuoriutui tällainen.
Linkitän vielä muutaman kivan jutun, joita ajattelin itse pääsiäispöydässä hyödyntää. Ensiksi servetintaittelua.
ja niin suloisia tipupullia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti