Ensimmäisenä adventtina puhutaan Jeesuksen ratsastamisesta Beetlehemiin. Siihen liittyy olennaisesti Hoosianna-hymni, nykyään lauletaan usein myös laulu Tiellä ken vaeltaa (virsi 15/1986). Tämän adventin nimitys on nöyrtymisen adventti, adventus humiliationis, sillä aasilla ratsastaminen ei ollut kuninkaallista tai millään muotoa rehvakasta. Näin toteutui profetia "rauhan kuninkaan" saapumisesta. Vaikka adventtiajan liturginen väri on violetti, on se tänään vielä valkoinen.
Adventtina on tapana sytyttää kynttilä, yksi uusi jokaiselle viikolle. Symbolisesti tämä tarkoittaa valon lisääntymistä joulua kohti mentäessä. Tämä kynttiläperinne syntyi Saksan Erzgebirgessä ja saapui Suomeen 1900-luvun alussa. Jokaisella kynttilällä on oma merkityksensä, tänään sytytämme toivon kynttilän.
Toivon symboli on ankkuri. Niinpä tämän päivän kynttilästä tuli tämän näköinen. Aineksina on mieheni 50-vuotispäiville muutama vuosi sitten tähti- ja lumihiutaletarroin koristelemamme pilttipurkki, ikkunakalvovärejä ja silkkinauhaa.
Kuva: Kirkkovuosikalenteri |
Bongasin netistä adventtiaikaa ja kynttilöitä kuvaavan runon. Valitettavasti en löytänyt tietoa sen tekijästä, mutta jatkokertomuksena...
Kuuntele...
Tiukuja voit jo kuulla,
Joulu on jo porraspuulla.
Sytytä kynttilä, hiljenny tovi,
avaa Joululle ovi.
Ensimmäinen vakuuttaa:
"Jos maltatte vain odottaa
vielä neljän viikon verran,
toki Joulu saapuu kerran.
Ei pidä olla toivoton,
kohta viikko mennyt on."
Hyvää adventtiaikaa itse kullekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti