tiistai 16. kesäkuuta 2015

Toppi kuin juhannusruusu ja kalasalaattia

Niin se kesä on täällä. Vaikka hampaat kalisten. Juhannus on nurkan takana, kaupungit tyhjenevät ja kaikki toivovat jotain sellaista tapahtuvaksi, josta voisi vielä vuosien jälkeen puhua alukkeella: "Muistatko sinä juhannuksena, kun..."

Juhannus, mittumaari, on vanha juhla jota on vietetty jo vuosituhansien ajan. Sitä vietettiin alunperin valon ja hedelmällisyyden, kesäpäivän tasauksen ja tulevan sadon onnistumisen kunniaksi. Päivän pituuden muuttuminen katsottiin taitekohdaksi, jolloin kummitukset ja pahat henget pääsivät maan päälle. Juopuminen, meluaminen ja kokkojen poltto olivatkin tarpeen näiden karkoittamiseksi. Niiden tosin uskottiin myös tuovan onnea tulevaa satokautta ja hedelmällisyyttä ajatellen. Taikoja tehtiin varsinkin tulevien sulhasien ja morsioitten ennustamisen tiimoilta. Juhannuspäivää pidettiin erityisen suotuisana kaikenlaisten enteiden tulkinnalle.

Kirkko, joka muutti useimmat vanhat pakanajuhlat omiin tarpeisiinsa sopiviksi, nimesi tämän päivän Johannes Kastajan mukaan. Liturgiseksi väriksi muodostui valkoinen, ilon ja toivon väri. Valkoista pidetään länsimaissa myös antautumisen ja rauhan värinä. Juhannusruusu on valkoinen.

Valkoinen oli myös jotenkin itsestäänselvä valinta, kun tyttäreni löysi itselleen mieluisan toppimallin. Valkoinen tuo pitsikuvion herkkyyden ja mallin linjakkuuden hyvin esille. Langaksi valitsimme ohjeen mukaisesti Dropsin Muskatin. Toppi valmistui ennätysajassa. Huomasimme kuitenkin, että m-koko oli Siljalle hitusen iso, jopa suoraan kuivumasta tulleenakin. Joten tämän topin saikin sitten isosisko Elisa (joka myöskin ihastui malliin) ja minulla on puikoilla uusi, s-kokoinen toppi, jonka yritän saada juhannukseksi valmiiksi. Vyötäröä lähestytään, joten toivoa on. Malli Love Is In The Air löytyi siis Dropsin omista mallistoista. Tässä vielä lähikuva pitsistä.


Kaikenlainen tekeminen on niin hauskaa. Ruoanlaitto on yksi mieluisimmista. Mieheni kävi eräänä päivänä töiden jälkeen neitsytperunafestivaaleilla. Siellä oli kuulemma ihanan näköisiä kalaruokia. Mutta keittiöpuuhailuja rakastavana ja aina uusia kulinaristisia nautintoja kokeilevana hän päättikin tulla kotiin ja loihtia minulle jonkun herkullisen annoksen. Kuvia ei valitettavasti tästä aivan tajuttoman herkullisesta ruoasta ole saatavilla, sillä ennen kuin huomasimmekaan, kaik ol mänt. Ja sama seuraavana päivänä. Mutta kirjallisesti jotakuinkin näin:

Lämminsavulohta
Katkarapuja
Leipäjuustoa
Kananmunaa
Kurkkua
Kevätsipulia
Kapriksia
Tilliä
Sitruunan mehua
Valkosipuliaiolia tai jotain muuta hyvää kastiketta

Sotkota. Keitä uudet perunat kypsiksi ja kananmunat koviksi, Asettele lautaselle perunoita, munan lohkoja ja salaatinlehiä, joiden päälle nostelet kalasalaatin. Yritä olla ahmimatta.

Loppuun vielä muistutukseksi kaikille Neulojan laki. Siihen on hyvä vedota aina neuloosin ollessa pahimmillaan ja aiheuttaessa "ympäristöhaittoja". Voit ladata kuvan isompana, tulostettavana versiona tästä.

.

3 kommenttia:

 1. Todella hieno toppi! :) Pitääpäs laittaa itsekin ohjeen osoite muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Meinaatko siis kasvattaa neulojan lain 8§ mukaista kohtaa? =)

   Poista
  2. Ehdottomasti! Vielä kun siellä to do -listalla odottavia neuletöitä ehtis tehdäkin samaa vauhtia kuin sinne ideoita lisäilee :D

   Poista